Wykonanie
Od tygodni chodzi za mną, jak cień, ochota na
biszkoptowy placek z sezonowymi
owocami kończącego się właśnie pogodnego lata. Wczoraj upiekłam a na dziś zachował się tylko niewielki kawałek do popołudniowej kawusi. Uwielbiam
biszkoptowe ciasta... Nie pierwszy raz podkreślam, że to puszyste ciacha a według mojej recepty przekonacie się, że dodatkowo wilgotne, bardzo smaczne i BEZ TŁUSZCZU. Polecam!!!



Składniki

5-6 smacznych
gruszek (na przykład Konferencja)kiść słodkiego ciemnego
winogrona najlepiej bez pestekpłaska szklanka
mąki tortowej pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej6 jaj1 łyżka
mąki pszennej do posypania ciasta po wierzchu3/4 szklanki drobnego
cukrupłaska łyżka
cukru wanilinowegoszczypta
soliużyłam formy 35 cm x 25 cm (smaruję tylko spód)PrzygotowaniePrzepis krok po kroku na filmie1.
Mąki mieszam dokładnie.2. Przygotowuję umyte
owoce. Obrane
gruszki dzielę wzdłuż na pół. Wydrążam gniazda i kroję w poprzeczne plastry o grubości od 0,5 do maksymalnie 1 cm. Skrapiam pokrojone
gruszki niewielką ilością
soku z cytryny, żeby nie ciemniały.3. Ubijam
białka na sztywno ze szczyptą
soli. Do ubitych dodaję w
trzech rzutach
cukier, rozsypując na całą powierzchnię piany i cały czas miksuję. Dodaję
cukier wanilinowy i chwilę jeszcze miksuję.4. Do
żółtek dodaję 1/4 szklanki gorącej
wody, która przed chwilą właśnie się zagotowała. Roztrzepuję dokładnie widelcem i stopniowo porcjami dodaję do masy
białkowej. Miksuję przy tym cały czas, ale krótko tylko do połączenia składników - chodzi o to, żeby z piany nie uciekło powietrze a
proszku do pieczenia nie dodaję, bo
biszkopt doskonale rośnie naturalnie, dzięki puszystości piany i
żółtek. Czy wiecie, że
proszek do pieczenia dodajecie asekuracyjnie, na wszelki wypadek a po co... Upiecze się Wam, naprawdę bez niego...5. Do masy
białkowo-
żółtkowej dodaję w
trzech porcjach
mąki przesiane przez sito. Odpady na sicie trzeba wyrzucić. Za każdym razem ostrożnie i bardzo krótko mieszam, zagarniając dużą łyżką od
spodu ku bokom i po obrzeżach. Ustawiam łyżkę od strony wypukłej do kierunku mieszania ciasta.6. Przelewam puszyste ciasto do formy, w której smaruję tylko spód. Rozprowadzam ciasto mniej więcej jednakowo na grubość i posypuję jego wierzch
mąką przez sito. Dzięki temu
owoce nie opadną na dno.7. Układam
owoce. Nie posypuję
cukrem, gdyż zarówno moje
gruszki i
winogrono słodziutkie i pyszne.

8. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C i piekę około 30 minut, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Zarumienione ciasto sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta i kolor wierzchu mi odpowiada wyjmuję z piekarnika. Podaję posypane
cukrem pudrem, ale można iść dalej i na przykład polać wystudzone ciasto tężejącą
galaretką lub
bitą śmietaną. Możliwości jest wiele ale i w tej prostej i szybkiej recepcie ciasto jest wyjątkowo pyszne.

Smacznego!!!Pozdrawiam serdecznie Weronika