Wykonanie
Cieszy się bardzo dużą popularnością na blogu Moje wypieki . I nic
dziwnego prosty w przygotowaniu, nie miałam z nim najmniejszych problemów. Wyrósł wysoki ( przekroiłam go na 3 części ), puszysty.
Składniki :5 jaj3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejMąki przesiewamy do jednej miski.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę a pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier cały czas miksując. Kolejno dodajemy po jednym
żółtku nie przerywając mieszania. Na koniec partiami wsypujemy
mąki i delikatnie mieszamy najlepiej
łopatką lub łyżką aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Dorota robi to mikserem na najmniejszych obrotach ale ja wolę ręcznie.Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia ale tylko dno. W
sumie można wyłożyć boki jeśli nie będziecie smarować go z wierzchu. Mi boki przywarły dość mocno do formy, odcinałam nożem i boki wyszły jak widać ale to żaden problem bo były zasmarowane masą.Ciasto przekładamy do tortownicy. równamy wierzch. Pieczemy w temp. 160-170°C przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę z wysokości około 60 cm. Moja znajoma upuszcza 2-3
razy na blat kuchenny. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego ostygnięcia.Przed wyjęciem z formy jeśli boki nie były wyłożone papierem, delikatnie oddzielamy je od formy nożem.Smacznego :)