Wykonanie
Składniki7 jaj, w temp. pokojowej1 szklanka (200 g)
cukru1 szklanka (144 g)
mąki pszennej1/3 szklanki (50 g)
mąki ziemniaczanejPrzygotowanieDno formy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce
cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo
żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.W
trzech partiach dodawać przesianą
mąkę pszenną razem z
mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.