Wykonanie
Uwielbiam ciasta ze
śliwkami, jak dla mnie to idealne połączenie słodko-kwaskowych smaków, ale jak zawsze trzeba do nich dodać szczyptę
soli, wybrać dojrzałe, słodkie
owoce, żeby dać jeszcze więcej rozkoszy podniebieniu.

Składniki

20-30 dojrzałych
śliwek umiarkowanie kwaskowych3 płaskie szklanki
mąki pszennej typ 450 lub 480 (szklanka o pojemnosci 250 ml)5 dużych jaj3/4 szklanki
śmietany 12%1/3 szklanki
oleju o łagodnym smakuniepełna szklanka
cukru1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczeniaaromatszczypta
soli1 łyżka
mąki
Składniki do kruszonki

1 kopiasta szklanka
mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej80-100 g
masła lub
margaryny1/4 szklanki
cukruszczypta
soliaromatPrzygotowanie kruszonkiWszystkie składniki wyrabiam ręką lub robotem. Jeśli ciasto łatwo się łączy w jedną bryłę, dosypuje ciut
mąki a jeśli jest zbyt suche, dodaję ciut
masła lub
śmietany. Kruszonkę wstawiam do lodówki na kilka minut bez przykrywania. Kruszonkę można zbić w kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny, godzinę.
Potem zetrzeć ją na ciasto.Przygotowanie ciasta
śliwkowegoPrzepis na filmie1. Ubijam
białka ze
solą. Kiedy piana jest sztywna dodaję około 1 łyżki drobnego
cukru i ubijam całość do połączenia około 0,5 minuty.
Cukier bardzo dobrze utrwala pianę to znaczy, ze jej struktura nie słabnie a od ubitych
białek nie oddziela się
woda.2. Do
żółtek dosypuję pozostały
cukier, zostawiając z 1-2 łyżeczki do posypania
owoców po wierzchu na cieście. Miksuję krótko robotem. Kiedy masa
żółtkowa zjaśnieje i jest jednolita, dodaję
śmietanę,
olej, aromat i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia. Na koniec dodaję
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Znowu krótko miksuję do połączenia. Ciasto powinno być gęste, kremowe, ale nie tępe. Gdyby takie nie było, lepiej do niego dodać kilka łyżek
śmietany i ponownie krótko wyrobić, żeby łączenie z ubitą pianą było sprawne i bardzo krótkie. Pianę z
białek dodaję w 3 etapach, za każdym razem mieszam łyżką krótko i delikatnie. Ciasto przelewam na dosyć dużą wysmarowaną
olejem blachę (37cm x 26 cm), gdyż uwielbiam ciasta z
owocami i nie lubię, jak są zbyt wysokie. Zapycham się wtedy głównie
ciastem a przyjemnością jest czuć w każdym małym kęsie mieszanie smaków ze
śliwek, ciasta i kruszonki.3. Ciasto posypuję 1 łyżką
mąki przez sito, tworząc warstewkę, która zapobiegnie opadaniu
owoców na spód ciasta. Układam umyte, wydrylowane połówki
śliwek skórką do dołu.
Owoce posypuję
cukrem, dzięki temu puszczą piękny kolor a ciasto zyska na smaku.

4. Na
owoce rozkładam kruszonkę. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 45 minut (środkowa półka, grzałka góra-dół). Na kilka minut przed końcem sprawdzam ciasto patyczkiem - jeśli po wkłuciu, na patyku są ślady surowego ciasta, przedłużam czas pieczenia i ponownie robię próbę patyczka, pilnując jednocześnie, żeby kruszonka się nie przypaliła. Polecam.Polecam mój zeszłoroczny przepis na wyjątkowe pyszne, łatwiejsze, bardzo lubiane na YT ciasto ze
śliwkami :Dziękuję za cieplutkie komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika