Wykonanie
Pyszny
pszenny chleb na
piwie. Chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu ani zaczynu z
drożdży.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i ulubionym
piwem... i w
sumie gotowe! Przepis pochodzi z książki "Tradycyjne
pieczywo" E. Trojan. Niestety proporcje w niej podane nie pozwalają na wyrobienie gładkiego ciasta, dlatego odrobina moich modyfikacji.800 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli3 łyżeczki
cukru3 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia500 ml
piwa2 łyżki roztopionego
masłaolej do wysmarowania foremki-
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia,
solą i
cukrem.- Dolewamy
piwo i wyrabiamy gładkie, lekkie ciasto, które odchodzi od rąk i miski.- Ostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.- Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 C.-
Chleb układamy na blasze wysmarowanej
olejem lub
oliwą. Uformowany bochenek smarujemy roztopionym
masłem (można posypać go ulubionymi
ziołami lub grubą
solą).- Pieczemy przez około 1 godzinę.Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią ciepły
chleb - przepis nie zawiera
drożdży, więc bez większych konsekwencji dla naszego zdrowia można go jeść na ciepło.Smacznego:)