ßßß
około kilograma truskawek2 biszkopty z 3 jaj lub 1 z 6 jaj (p rzepis na biszkopt z 3 jaj)30 dag okrągłych biszkoptówkrem budyniowy z porcji na pół litra mlekakrem truskawkowy z porcji na pół litra truskawkowego kisielu2 galaretki truskawkoweszklanka wystudzonego mocnego naparu z kawyokoło 200 - 250 ml ponczu (woda zimna przegotowana + sok z połowy cytryny + łyżeczka cukru + 1-2 łyżki mocnego alkoholu)Przygotowanie1. Truskawki obrane z szypułek krótko mieszam w misce z zimną wodą, żeby pozbyć się piachu. Potem płuczę na sicie, osączam i rozdrabniam.2. Galaretki zalewam zimną przegotowaną wodą na pojemność 300 ml płynu(duży kubek). Mieszam. Kiedy spęcznieją wstawiam do garnka z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszam, żeby szybciej i dokładnie się rozpuściły. Dodaję galaretkę do owoców. Mieszam i wstawiam razem z miską do zimnej wody w zlewie, żeby szybciej zgęstniała.3. Spodni biszkopt nasączam mniejszą ilością ponczu, żeby biszkopt wytrzymał nacisk powyższych warstw i owoców. Smaruję cieniutko kremem truskawkowym.
4. Dobrze stężałą galaretkę wykładam na krem truskawkowy a na nią grubszą warstwę kremu budyniowego jasnego.
5. Na krem wykładam moczone biszkopciki w kawie. U mnie zdarzyły się miejscami mniej nasączone ciastka - trzeba po prostu kilka sekund dłużej przytrzymać je w kawie, ale ostrożnie, żeby biszkopciki się nie rozciapały.6. Biszkopty pokrywam cieńszą warstwą kremu truskawkowego i wykładam nań drugi biszkopt gładką powierzchnią na wierzch. Nasączam i pokrywam cienko kremem truskawkowym a boki jasnym kremem - nie dla zasady, lecz po prostu z tego co zostało mi do dyspozycji. Układam moczone w kawie ciastka ( rozłożyłam 4 rzędy po 6 sztuk, tak, żeby każdy biszkopcik wyznaczał jednocześnie porcję ciasta. Wyszło mi 24 sporych porcji przesmacznego ciasta do kawusi.7. Na suchej patelni rumienię garść płatków migdałowych. Wystudzonymi obsypuję boki i wierzch tortu. Polewam roztopioną czekoladą.Baaardzooo polecam!!!Pozdrawiam Weronika