Wykonanie
Dwa tygodnie temu opublikowałam przepis na tort z
truskawkami, który zniknął w jedno popołudnie. Dlatego zdecydowałam się powtórzyć i podwoić ilość, wzmacniając przy tym smak ciasta o dodatkowy - bardzo smaczny krem
truskawkowy.


Składniki:

około kilograma
truskawek2
biszkopty z 3 jaj lub 1 z 6 jaj (p rzepis na
biszkopt z 3 jaj)30 dag okrągłych
biszkoptówkrem budyniowy z porcji na pół litra
mlekakrem
truskawkowy z porcji na pół litra
truskawkowego kisielu2
galaretki truskawkoweszklanka wystudzonego mocnego naparu z
kawyokoło 200 - 250 ml ponczu (
woda zimna przegotowana + sok z połowy
cytryny + łyżeczka
cukru + 1-2 łyżki mocnego
alkoholu)Przygotowanie1.
Truskawki obrane z szypułek krótko mieszam w misce z zimną
wodą, żeby pozbyć się piachu.
Potem płuczę na sicie, osączam i rozdrabniam.2.
Galaretki zalewam zimną przegotowaną
wodą na pojemność 300 ml płynu(duży kubek). Mieszam. Kiedy spęcznieją wstawiam do garnka z gorącą
wodą. Co jakiś czas mieszam, żeby szybciej i dokładnie się rozpuściły. Dodaję
galaretkę do
owoców. Mieszam i wstawiam razem z miską do zimnej
wody w zlewie, żeby szybciej zgęstniała.3. Spodni
biszkopt nasączam mniejszą ilością ponczu, żeby
biszkopt wytrzymał nacisk powyższych warstw i
owoców. Smaruję cieniutko kremem
truskawkowym.

4. Dobrze stężałą
galaretkę wykładam na krem
truskawkowy a na nią grubszą warstwę kremu budyniowego jasnego.

5. Na krem wykładam moczone biszkopciki w
kawie. U mnie zdarzyły się miejscami mniej nasączone
ciastka - trzeba po prostu kilka sekund dłużej przytrzymać je w
kawie, ale ostrożnie, żeby biszkopciki się nie rozciapały.6.
Biszkopty pokrywam cieńszą warstwą kremu
truskawkowego i wykładam nań drugi
biszkopt gładką powierzchnią na wierzch. Nasączam i pokrywam cienko kremem
truskawkowym a boki jasnym kremem - nie dla zasady, lecz po prostu z tego co zostało mi do dyspozycji. Układam moczone w
kawie ciastka ( rozłożyłam 4
rzędy po 6 sztuk, tak, żeby każdy biszkopcik wyznaczał jednocześnie porcję ciasta. Wyszło mi 24 sporych porcji przesmacznego ciasta do kawusi.7. Na suchej patelni rumienię garść
płatków migdałowych. Wystudzonymi obsypuję boki i wierzch
tortu. Polewam roztopioną
czekoladą.Baaardzooo polecam!!!Pozdrawiam Weronika