Wykonanie
Witam i zapraszam na przepis, którego miało nie być, bo ciasto, które wykombinowałam, jawić się miało jako
owocowy przysmak na
biszkopcie. Tymczasem w trakcie przygotowania
biszkopt wydał mi się nieco niski (użyłam formy 39 cm x 23 cm na spód
biszkoptowy z 3 jaj), przekroiłam go na 2 jednakowe części...


Wchodząc do spiżarni po jakiś składnik, rzuciła mi się w oczy paczuszka
biszkoptów i zaraz po tym układałam
plan przygotowania ciasta.Podaję adres do przepisu na podwójną porcję, wzbogaconą dodatkowo o krem
truskawkowySkładniki
biszkopt z 3 jajokoło 20 dag
biszkoptów2 łyżeczki
kawy prawdziwej (
espresso - polecam)1
galaretka truskawkowaokoło pół kg ładnych
truskawekkrem budyniowy
polewa czekoladowagarść
płatków migdałowychponcz w ilości około 1/2 szklanki: sok z połowy
cytryny,
woda przegotowana zimna, 1-2 łyżki
alkoholu, łyżeczka
cukruPrzygotowanie1. Umyte i obrane z szypułek
truskawki rozdrabniam na mniejsze kawałki (objętościowo około 1,5 szklanki
owoców).2. Rozpuszczam
galaretkę w 3/4 szklanki gorącej
wody (często mieszam - warto wstawić szklankę do naczynia z ciepłą
wodą - łatwiej się rozpuści).3. Łączę
galaretkę z
owocami w misie, którą wstawiam do zimnej
wody i mieszam co jakiś czas.4. Parzę
kawę wrzątkiem na połowę szklanki. Można napar trochę osłodzić. Studzę.5. Prostokątny
biszkopt o wym. około 20 x 38 dzielę na 2 równe części. Jeden płat układam na talerzu lub paterze i nasączam, ale bez przesady, żeby zdołał utrzymać ciężar wyższych warstw
tortu.6. Smaruję
biszkopt cienką warstwą kremu . Po czym rozkładam na
biszkopcie gęstniejącą
galaretkę (da się to zrobić bez wkładania
biszkoptu do tortownicy - warunek tylko taki, żeby
galaretka z
truskawkami nie stężała jeszcze całkowicie i na tyle żeby była gęsta, by nie spadała z ciasta.7. Na
galaretce układam
biszkopty, które wcześniej, kolejno moczę w zimnym naparze
kawy.8. Puste miejsca pomiędzy
ciastkami uszczelniam rozdrobnionymi
biszkoptami. Na
biszkopty układam, tym razem grubszą warstwę kremu i nakrywam drugim płatem
biszkoptu. Nasączam
biszkopt z wyczuciem, żeby nie rozmoczyć go zanadto.9. Smaruję wierzch i boki ciasta cienką warstwą kremu.10. Na wierzchu ponownie układam namoczone w
kawie biszkopciki(z wyczuciem zanurzam i je wyjmuję, żeby zachować kształt
ciastek). Tym razem nie uszczelniam miejsc
między nimi.11. Boki obsypuję
płatkami migdałowymi, które wcześniej przez chwilę delikatnie rumienię na suchej patelni.12. Całość dekoruję polewą prosto z rondla lub nabierając na łyżkę i okrężnymi ruchami robię takie esy-floresy. Polecam przepis na polewę, która w przeciwieństwie do rozpuszczonej
czekolady łatwiej się rozprowadza, ale na tym etapie musi być dość ciepła.