ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami z delikatną nutą kawy

Ciasto z truskawkami z delikatną nutą kawy

nazwa

Wykonanie

Witam i zapraszam na przepis, którego miało nie być, bo ciasto, które wykombinowałam, jawić się miało jako owocowy przysmak na biszkopcie. Tymczasem w trakcie przygotowania biszkopt wydał mi się nieco niski (użyłam formy 39 cm x 23 cm na spód biszkoptowy z 3 jaj), przekroiłam go na 2 jednakowe części...
Wchodząc do spiżarni po jakiś składnik, rzuciła mi się w oczy paczuszka biszkoptów i zaraz po tym układałam plan przygotowania ciasta.
Podaję adres do przepisu na podwójną porcję, wzbogaconą dodatkowo o krem truskawkowy
Składniki
biszkopt z 3 jaj
około 20 dag biszkoptów
2 łyżeczki kawy prawdziwej (espresso - polecam)
1 galaretka truskawkowa
około pół kg ładnych truskawek
krem budyniowy
polewa czekoladowa
garść płatków migdałowych
poncz w ilości około 1/2 szklanki: sok z połowy cytryny, woda przegotowana zimna, 1-2 łyżki alkoholu, łyżeczka cukru
Przygotowanie
1. Umyte i obrane z szypułek truskawki rozdrabniam na mniejsze kawałki (objętościowo około 1,5 szklanki owoców).
2. Rozpuszczam galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody (często mieszam - warto wstawić szklankę do naczynia z ciepłą wodą - łatwiej się rozpuści).
3. Łączę galaretkę z owocami w misie, którą wstawiam do zimnej wody i mieszam co jakiś czas.
4. Parzę kawę wrzątkiem na połowę szklanki. Można napar trochę osłodzić. Studzę.
5. Prostokątny biszkopt o wym. około 20 x 38 dzielę na 2 równe części. Jeden płat układam na talerzu lub paterze i nasączam, ale bez przesady, żeby zdołał utrzymać ciężar wyższych warstw tortu.
6. Smaruję biszkopt cienką warstwą kremu . Po czym rozkładam na biszkopcie gęstniejącą galaretkę (da się to zrobić bez wkładania biszkoptu do tortownicy - warunek tylko taki, żeby galaretka z truskawkami nie stężała jeszcze całkowicie i na tyle żeby była gęsta, by nie spadała z ciasta.
7. Na galaretce układam biszkopty, które wcześniej, kolejno moczę w zimnym naparze kawy.
8. Puste miejsca pomiędzy ciastkami uszczelniam rozdrobnionymi biszkoptami. Na biszkopty układam, tym razem grubszą warstwę kremu i nakrywam drugim płatem biszkoptu. Nasączam biszkopt z wyczuciem, żeby nie rozmoczyć go zanadto.
9. Smaruję wierzch i boki ciasta cienką warstwą kremu.
10. Na wierzchu ponownie układam namoczone w kawie biszkopciki
(z wyczuciem zanurzam i je wyjmuję, żeby zachować kształt ciastek). Tym razem nie uszczelniam miejsc między nimi.
11. Boki obsypuję płatkami migdałowymi, które wcześniej przez chwilę delikatnie rumienię na suchej patelni.
12. Całość dekoruję polewą prosto z rondla lub nabierając na łyżkę i okrężnymi ruchami robię takie esy-floresy. Polecam przepis na polewę, która w przeciwieństwie do rozpuszczonej czekolady łatwiej się rozprowadza, ale na tym etapie musi być dość ciepła.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/06/kombinowany-i-zaskakujacy-w-smaku.html