ßßß Cookit - przepis na Poncz do biszkoptów

Poncz do biszkoptów

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasta biszkoptowe, bo nie tylko pyszne, ale lekkostrawne. Pewnie nieraz to podkreślam na blogu i w moich filmach, dlatego mazurek na tegoroczne Święta Wielkanocne przygotowałam z dwoma płatami delikatnego ciasta w dwóch kontrastujących naturalnych kolorach.
Dla amatorów kokosa to bardzo przyjemna degustacja. Ciężko będzie wytrzymać do świątecznej kawy z kawałeczkiem aromatycznego mazurka. Kolejne zdjęcia z przekroju ciasta dopiero na początku następnego tygodnia.
Korzystając z okazji życzę Wszystkim odwiedzającym mojego bloga, kanał na
You Tube i Facebook:
RADOSNYCH, PYSZNYCH I POGODNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
Składniki do ciasta z kokosem
biszkopt ciemny z trzech jaj
biszkopt jasny z trzech jaj
krem kokosowy (objętościowo 3-4 szklanki)
słoiczek dżemu lub dobrych powideł
1/3 tabliczki czekolady (część do starcia, część do roztopienia)
wiórki kokosowe do dekoracji
polewa czekoladowa
około 200 ml zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki mocnego trunku
Przygotowanie
1. Biszkopt ciemny nasączam nieco mniejszą porcja ponczu, bo dźwiga większy ciężar (składniki ponczu trzeba dobrze wymieszać).
2. Biszkopt ciemny smaruję dżemem i wykładam nań warstwę kremu.
3. Całość przykrywam równo drugim jasnym biszkoptem. Nasączam, znowu smaruję ciasto dżemem. Wykładam warstwę kremu, wyrównuję wierzch ciasta i boki.
4. Na wierzch ciasta wylewam dosyć ciepłą polewę i szybko rozsmarowuję na cieście, bo polewa szybko stygnie.
5. Kiedy polewa stwardnieje, dekoruję ciasto (posłużyłam się papierową formą zajączka i praktycznie trzymając go w powietrzu, patyczkiem od szaszłyka, robiłam rzut na ciasto. Udało się, choć niepowodzeń tez nie brakowało. Za mało zrobiłam polewy, stąd powstała obwódka kokosowa maskująca obrzeża. Nawet wtedy, kiedy dopada nas pech, nie wkurzamy się tyko szukamy innego pomysłu. Czasami małe niepowodzenie może przynieść inne fajne rozwiązania.
6. Zajączka posypałam wiórkami (warto je przelać wrzątkiem, pokropić alkoholem - opcjonalnie i osączyć)
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/04/mazurek-biszkoptowy-z-kremem-kokosowym.html