ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne mielone z kaszą jaglaną. Pycha!

Tradycyjne mielone z kaszą jaglaną. Pycha!

nazwa

Wykonanie

W związku z częstymi zapytaniami o przepisy z kaszą jaglaną, którą ja sama uwielbiam, zamieszczam kolejną propozycję, tym razem, kotlety mielone z dodatkiem właśnie lekkostrawnej kaszy. Większość z nas nie zrezygnuje tak szybko z mięsa w posiłkach, gdyż już po kilku dniach bez niego, zaczynamy się czuć niepewnie i słabo. Kasza jaglana odchudza, bo jest to naturalny sposób na ociężałą przemianę materii. Niezwykle bogata kasza w składniki ... Czytaj więcej
Składniki:
porcja na 3-4 osoby
250 gram mielonego ulubionego mięsa
2 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajo
około 2 łyżek bułki tartej do panierki i do farszu
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
ulubione zioła świeże lub suszone
sól do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Z reguły kaszę jaglaną gotuję często zamiast ziemniaków i do mojego ulubionego chleba. Dlatego zawsze ją mam pod ręką. Na 250 gram mięsa, wystarczy ugotować 1/4 szklanki kaszy (sucha porcja). Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy w stosunku do objętości wody - ja przynajmniej tak robię - trzy części wody na jedną część kaszy.
2. Rozdrobnioną, posoloną cebulkę podsmażam na jednej łyżce oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekany czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Chwilkę podsmażam i zestawiam z ognia. Tak przygotowana cebulka (bez rumienienia) daje bez porównania więcej smaku niż dodana na surowo do farszu.
3. Do mięsa mielonego, najlepiej zmielonego przez siebie, dodaję podsmażoną cebulkę z czosnkiem, kaszę jaglaną, jedną łyżkę bułki tartej, jajo i przyprawy. Mieszam całość i zwilżonymi dłońmi formuję kotleciki. Smażę tradycyjnie na rozgrzanym oleju około 2 minut z każdej strony na średnim ogniu. Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/02/tradycyjne-mielone-z-kasza-jaglana-pycha.html