Wykonanie

W związku z częstymi zapytaniami o przepisy z
kaszą jaglaną, którą ja sama uwielbiam, zamieszczam kolejną propozycję, tym razem, kotlety mielone z dodatkiem właśnie lekkostrawnej
kaszy. Większość z nas nie zrezygnuje tak szybko z
mięsa w posiłkach, gdyż już po kilku dniach bez niego, zaczynamy się czuć niepewnie i słabo.
Kasza jaglana odchudza, bo jest to naturalny sposób na ociężałą przemianę materii. Niezwykle bogata
kasza w składniki ... Czytaj więcejSkładniki:porcja na 3-4 osoby

250 gram mielonego ulubionego
mięsa2 kopiaste łyżki ugotowanej
kaszy jaglanej1
jajookoło 2 łyżek
bułki tartej do panierki i do farszu1 nieduża
cebula1 ząbek
czosnkuulubione
zioła świeże lub suszone
sól do smakukilka łyżek
oleju do smażeniaPrzygotowanie1. Z reguły
kaszę jaglaną gotuję często zamiast
ziemniaków i do mojego ulubionego
chleba. Dlatego zawsze ją mam pod ręką. Na 250 gram
mięsa, wystarczy ugotować 1/4 szklanki
kaszy (sucha porcja).
Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy w stosunku do objętości
wody - ja przynajmniej tak robię - trzy części
wody na jedną część
kaszy.2. Rozdrobnioną, posoloną
cebulkę podsmażam na jednej łyżce
oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekany
czosnek i szczyptę
ziół prowansalskich. Chwilkę podsmażam i zestawiam z ognia. Tak przygotowana
cebulka (bez rumienienia)
daje bez porównania więcej smaku niż dodana na surowo do farszu.3. Do
mięsa mielonego, najlepiej zmielonego przez siebie, dodaję podsmażoną
cebulkę z
czosnkiem,
kaszę jaglaną, jedną łyżkę
bułki tartej,
jajo i
przyprawy. Mieszam całość i zwilżonymi dłońmi formuję kotleciki. Smażę tradycyjnie na rozgrzanym
oleju około 2 minut z każdej strony na średnim ogniu. Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika