ßßß
Składnikiponiższe składniki oczywiście można podwoić lub potroić - tort będzie bardziej okazały
biszkopt z 8 jaj500 gram serka homogenizowanego owocowego lub jogurtu2 galaretki (użyłam zielonej do ananasa i czerwonej do serka)ananasy w syropieokoło 500 ml ponczu (syrop z ananasa)4 łyżki dobrych powideł najlepiej domowych lub dobrego dżemuPrzygotowanie tortuZobacz przepis na filmie1. Najpierw rozklejam galaretki - czerwoną rozpuszczam w 400 ml gorącej wody a zieloną w połowie szklanki gorącej wody. Dodatkowo czerwona galaretkę wstawiam do rondelka z gorącą wodą, żeby galaretka idealnie się rozkleiła i była cały czas dostatecznie ciepła. Osączam plastry ananasa na sicie.2. Biszkopt kroję na dwa grube płaty. Spodni układam na tortownicy i nasączam.
3. 3/4 serka przekładam do misy a do kubka z 1/4 serka, dodaję czerwoną dosyć ciepłą galaretkę i energicznie mieszam. Wlewam do misy i całość niezwłocznie miksuję. Masę wstawiam na chwilę do lodówki, żeby stężała. Mnie stężała aż za bardzo, że wyłożyłam ją w kawałkach, ale gdybyście chcieli ją płynną - wystarczy znowu ją rozbić mikserem. Robiłam takie masy już wielokrotnie i zawsze znajdzie się metoda, by sobie poradzić z błahostkami. Nie smarowałam kremem, więc uznałam, że masa w kawałkach będzie ciekawsza a przez szprycę formuje się idealnie.4. Spodni nasączony płat smaruję powidłami. Wykładam na nie większą część kremu (można przygotować masę z podwójnej ilości serka, tort będzie prezentował się okazale).5. Układam drugi płat. Nasączam solidnie. Układam na wierzchu plastry ananasa. Robię szprycą wokół tortu obwódkę, częściowo dla dekoracji a częściowo dla zabezpieczenia zielonej galaretki, żeby nie zjechała mi z ciasta. Galaretkę zawsze kładę łyżką, kiedy dosyć dobrze zgęstnieje. Tort po godzinie, najdalej dwóch jest gotowy. Torty, tak naprawdę nie są trudne. Polecam gorąco...