ßßß Cookit - przepis na Sernik jajecznicowy na zimno Weroniki

Sernik jajecznicowy na zimno Weroniki

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was kochani na kolejną wersję mojego sernika. Powiem tylko, że kolorowe ciasto wyszło pyszne, o migdałowo-owocowym smaku, łatwe w przygotowaniu i do tego bez pieczenia. Wykorzystałam ostatni świetny sposób na dodanie bezpiecznie jaj do posiłków na zimno, robiąc z nich po prostu jajecznicę. (możecie to także sprawdzić w przepisie na smaczną twarogową pastę do kanapek)
Składniki
foremka ceramiczna maksymalnie 20 cm x 30 cm
pół kilograma twarogu półtłustego
4 jaja
1 płaska łyżka masła
około 300 gram herbatników na 3 warstwy
1 spora łyżka cukru pudru
2 łyżki dżemu z aronii lub z innych owoców
1 galaretka cytrynowa
aromat migdałowy
5 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka śmietanki lub mleka
szczypta soli
Przygotowanie
1. Rozklejam galaretkę w pół szklanki chłodnej wody i wstawiam do rondelka z gorącą wodą, żeby się dobrze rozpuściła
2. Na maśle smażę rozbełtane jaja ze szczyptą soli, zwyczajnie, jak jajecznicę. Kiedy się zetnie, odstawiam do wystudzenia.
3. Miksuję blenderem jajecznicę z serem na gładką kremową masę. Naprawdę robi się idealna konsystencja, bez krupów (rewelacja!!! - nie potrzebna maszynka do mielenia twarogu i odpada sterta sprzętów do zmywania). Dodaję cukier puder, aromat i miksuję. Do mocno ciepłej galaretki, dodaję kilka łyżek masy serowej. Energicznie mieszam i wlewam do całości, którą szybko chwilę blenderuję (nie wiem, czy tak to się określa). Większą część masy odkładam do drugiej misy a do tej mniejszej dodaję dżem z aronii i mieszam już łyżką. Piękny kolor i fajny kwaskowy smak, nie mówiąc już o niesamowitych wartościach aronii.
4. Wykładam owocową masę serową na pierwszej warstwie herbatników. Na niej układam kolejną warstwę herbatników. Na to wykładam masę jasną serową, którą przykrywam herbatnikami.
5. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję gorącą masą czekoladową herbatniki. Całość posypuję posiekanym migdałami.
6. Sernik wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia lub po 5-6 godzinach ciasto kroję na porcje. Gorąco polecam...
Jeśli spodobał Ci się przepis, miło mi będzie, jak go polubisz
Dziękuję Wszystkim zaglądającym na bloga, za komentarze i polubienia. Polecam mój kanał na You Tube
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/02/sernik-jajecznicowy-na-zimno-weroniki.html