Wykonanie

Naleśniki to szeroki temat i wcale nie muszą być nasycone kaloriami trudnymi do zrzucenia. Wystarczy od czasu do czasu użyć
mąki pełnoziarnistej, zwłaszcza orkiszowej, która zawiera więcej
białka niż popularna pszenica a do tego ma wiele wzmacniających witamin (A, B, PP, E), minerałów (cynk, magnez, wapń, potas) i magiczny błonnik. Dodatkowo mój przepis adresuję dla osób, które nie tolerują
mleka,
nabiału i jaj.Składniki

porcja na 2 -3 osoby4 łyżki kopiaste
mąki pełnoziarnistej orkiszowej1 łyżka
siemienia lnianego2 duże
jabłkaokoło 3/4 szklanki ciepłej
wody1 dag
drożdży piekarskich(około 1 płaskiej łyżeczki)1 łyżeczka
cukrukilka łyżek
olejuszczypta
cynamonuszczypta
soliPrzygotowanieZobacz, jak robię naleśniki na filmie1.
Mąkę, siemię,
cynamon i
sól mieszamy na sucho.2.
Drożdże rozrabiam w małej ilości ciepłej
wody. Dodaję do nich
cukier. Można poczekać aż urosną lub wlać je bezpośrednio do sypkich składników i dolewać stopniowo
wodę, wyrabiać ciasto, nieco gęściejsze od typowego naleśnikowego, żeby lepiej się trzymało
jabłek. Odstawiam ciasto na kilka minut.3. Myjemy
jabłka. Obieramy ze skórek i kroimy w grubsze plastry. Można je pokropić
sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.4. Rozgrzewam patelnię i wlewam 2 łyżki
oleju do smażenia (najczęściej stosuję
olej rzepakowy). Zanurzam krążki
jabłek w cieście i wykładam na patelnię. Smażę tradycyjnie, ale nie za szybko - zmniejszam płomień, bo ważne, żeby ciasto się dobrze upiekło (zamiast
drożdży możecie zastosować
sodkę, ale ja wolę wartościowe
drożdże - pamiętajmy, że nigdy nie próbujemy
ciasta drożdżowego na surowo. Czytaj więcej). Osączam placki z tłuszczu na bibule. Gotowe do podania, na przykład z mało słodkim
dżemem malinowym, domowej roboty. Gorąco polecam!!!Jeśli spodobał Ci się przepis, polub na Facebooku i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...Pozdrawiam Weronika