ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe naleśniki z jabłkami

Orkiszowe naleśniki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Naleśniki to szeroki temat i wcale nie muszą być nasycone kaloriami trudnymi do zrzucenia. Wystarczy od czasu do czasu użyć mąki pełnoziarnistej, zwłaszcza orkiszowej, która zawiera więcej białka niż popularna pszenica a do tego ma wiele wzmacniających witamin (A, B, PP, E), minerałów (cynk, magnez, wapń, potas) i magiczny błonnik. Dodatkowo mój przepis adresuję dla osób, które nie tolerują mleka, nabiału i jaj.
Składniki
porcja na 2 -3 osoby
4 łyżki kopiaste mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1 łyżka siemienia lnianego
2 duże jabłka
około 3/4 szklanki ciepłej wody
1 dag drożdży piekarskich(około 1 płaskiej łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
kilka łyżek oleju
szczypta cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie
Zobacz, jak robię naleśniki na filmie
1. Mąkę, siemię, cynamon i sól mieszamy na sucho.
2. Drożdże rozrabiam w małej ilości ciepłej wody. Dodaję do nich cukier. Można poczekać aż urosną lub wlać je bezpośrednio do sypkich składników i dolewać stopniowo wodę, wyrabiać ciasto, nieco gęściejsze od typowego naleśnikowego, żeby lepiej się trzymało jabłek. Odstawiam ciasto na kilka minut.
3. Myjemy jabłka. Obieramy ze skórek i kroimy w grubsze plastry. Można je pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
4. Rozgrzewam patelnię i wlewam 2 łyżki oleju do smażenia (najczęściej stosuję olej rzepakowy). Zanurzam krążki jabłek w cieście i wykładam na patelnię. Smażę tradycyjnie, ale nie za szybko - zmniejszam płomień, bo ważne, żeby ciasto się dobrze upiekło (zamiast drożdży możecie zastosować sodkę, ale ja wolę wartościowe drożdże - pamiętajmy, że nigdy nie próbujemy ciasta drożdżowego na surowo. Czytaj więcej). Osączam placki z tłuszczu na bibule. Gotowe do podania, na przykład z mało słodkim dżemem malinowym, domowej roboty. Gorąco polecam!!!
Jeśli spodobał Ci się przepis, polub na Facebooku i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/orkiszowe-nalesniki-z-jabkami.html