Wykonanie
Dziś kolejne danie. Tym razem pierogi na słodko. Zbytnio nie przepadam za daniami na słodko, ale z racji tego, że zostało w zamrażalce trochę
jagód, to szkoda, aby się zmarnowały.
Jagód było nie za wiele, dlatego też powstał na szybko farsz do pozostałego ciasta. Nadzienie z
jabłkiem i
cynamonem bardziej mi smakowały niż z
jagodami. Całe szczęście wakacje coraz bliżej i będzie można pojeść trochę świeżych
owoców sezonowych . Post podzielę na 2 części - 1 jak zrobić ciasto (bardzo smaczne) a 2 część to przygotowanie farszu - choć przy jagodach nawet nie ma co opisywać:)Pierogi z
jagodami i z
jabłkami (porcja ok 50 szt.)Ciasto:1. 550 gr
mąki2. 250 ml gorącej
wody3. 2 łyżki
oleju4. szczypta
soliNadzienie:1.
Jagody,
jabłka2.
cukier3.
cynamon4.
śmietana 18% do polania pierogówCiasto:1.
Mąkę wsypujemy do miski.2. Dolewamy powoli gorącej
wody.3. Mieszamy ciasto WIDELCEM!4. Dodajemy szczyptę
soli oraz
olej.5. Mieszamy aż cała
mąka się sklei.6. Odstawiamy ciasto na 10 min i czekamy aż ostygnie.7. Następnie podsypujemy na stolnicę, stół - w zależności co mamy dostępne -
mąkę.8. Zagniatamy jeszcze trochę ciasto aby tworzyło jednolitą masę.9. Tak gotowe ciasto dzielimy na 2 części i jedną odstawiamy i przykrywamy aby nie wyschła.10. Pozostawioną część ciasta wałkujemy na placek odpowiedniej grubości.11. Z ciasta szklanką wycinamy okrągłe placki i lepimy pierogi.Nadzienie:
Jagody:1. Na placek kładziemy łyżkę
jagód, posypujemy pół łyżeczki
cukru i lepimy - ot tyle przygotowania:) (jeżeli macie mrożone
jagody, polecam nakładać zamrożone, bo kiedy się rozmrożą, strasznie ciężko się lepi pierożki).
Jabłka:1.
Jabłko kroimy w dość małą kostkę.2. Dodajemy
cynamon i
cukier.3. Całość mieszamy.4. Gotowe nadzienie !


Gotowanie1.
Wodę z dodatkiem
soli gotujemy.2. Do wrzącej
wody wrzucamy nasze pierożki.3. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię.4. Dajemy im jeszcze jakieś 3-5 minut i wyciągamy na talerz.Pierożki na koniec polewamy
śmietaną 18% i posypujemy
cukrem.S M A C Z N E G O ! ! !