Wykonanie

Uwielbiam maślane
drożdżowe ciasto. Rozpływa się w ustach i jest niesamowicie smaczne a z dodatkami jest po prostu suuupeer...Oprócz postnych pasztecików konkretne przystawki doskonale sprawdzają się w czasie Świąt, zresztą jak i przez cały rok,
drożdżowe specjały z mięsnym farszem. U mnie jest to farsz z drobiu, czyli zwyczajny pasztet, którego tak robię .Składniki do ciasta

4 szklanki
mąki pszennejokoło 1,5 szklanki
mleka3 łyżki
masła-około 125 gram40 gram
drożdży1
żółtko2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka z brzuszkiem
soliDodatkowe składniki do pasztecików

farsz
mięsny z około 0,5 kilograma
mięsa1
jajko rozbełtane do posmarowania pasztecikówPrzygotowanie1. Przygotowuję pasztet według przepisu . Jeśli jest bardzo gęsty, można go rozrzedzić rosołem lub
wodą przegotowaną.2. W misce dokładnie mieszam
mąkę ze
solą.
Masło rozpuszczam w rondelku. Robię dołek po środku, wsypuję
drożdże, polewam częścią
mleka i posypuje płyn
cukrem. Kiedy pojawi się pianka, zaczynam wyrabiać ciasto. Przed końcem dodaję rozpuszczone, ale nie gorące
masło a na sam koniec jeszcze 1 łyżkę
mąki pszennej. Przekonacie się, że moja metoda spodoba się Wam, bo ciasto pięknie się wyrabia na milutką kulkę, niezwykle przyjemną, łatwo rosnącą i cieplutką w dotyku. Średnio wyrabiam ciasto około
trzech minut.3. Po wyrośnięciu uciskam środek wyrośniętego ciasta i przerabiam krótko całość. Dzielę ciasto na cztery części. Każdą wałkuję na prostokąt zbliżony do wymiarów 32 cm na 20 cm o grubości około 3 mm a każdy prostokąt dzielę wzdłuż na półi po środku wąskich mniejszych prostokątów układam farsz, tak, by nie zasmarować brzegów, które trzeba połączyć i skleić. Tym razem połowę porcji przeznaczyłam na paszteciki w kształcie kuszących rogalików a dodatkowo z niedużej części ciasta, upiekłam
drożdżową choinkę na Świąteczny stół.4. Sklejone roladki kroję nożem na paszteciki o szerokości mniej więcej 3 cm.
Drożdżowe wyroby układam na blasze, wyłożonej papierem, na której rosną jeszcze około 15 minut.5. Tuż przed włożeniem do piekarnika, rozgrzanego do 185 lub 190 stopni C, smaruję paszteciki rozbełtanym
jajkiem. Piekę około 20-25 minut.Radosnych Świąt Bożego Narodzenia