ßßß Cookit - przepis na Dżem z aronii przedłuża życie

Dżem z aronii przedłuża życie

nazwa

Wykonanie

Przetwory z aronii to ciągle niedocenione dobro, stanowiące skondensowane źródło witamin, minerałów, ogromnych ilości przeciwutleniaczy i wielu innych, niezmiernie korzystnych dla zdrowia związków. Czytaj więcej
Zanim zaczniemy robić dżem, dobrze jest przez okres przynajmniej 24 godzin przemrozić owoce aronii w zamrażalniku, dzięki temu, będzie mniej cierpka. Szczerze mówiąc aronia jest tylko cierpka jako świeży owoc, jedzony na surowo a przetworzona jest znakomita. Jest niezmiernie intensywna, wystarczy kilka jagódek, by przygotować, z kuszącą czerwienią, pyszny kompot.
Składniki na dżem aroniowy
2 kilogramy aronii
0,5 kilograma śliwki węgierki
3 szklanki cukru
3 łyżeczki żelfixu (opcjonalnie - lepiej dołożyć więcej śliwek, jabłek lub brzoskwiń)
sok z 1-2 cytryn
Przygotowanie
Zobacz film
Do dużego garnka wsypujemy umytą aronię, śliwki i cukier. Podgrzewamy do wrzenia cały czas mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotujemy na bardzo małym płomieniu około 10 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Dodatek żelfiksu można całkowicie pominąć. Wystarczy dodać więcej owoców, bogatych w pektyny lub dłużej odparowywać wodę z dżemu. Warto spróbować jagódkę i jeśli nie smakuję cierpko, tak, jak surowa, wyłączamy płomień i wlewamy gorący dżem do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy przez 15 minut w temperaturze rosołowej (woda nie może bulgotać). Można to zrobić w piekarniku, ale nie namawiam, bo mam nie najlepsze wspomnienia, związane z tą metodą.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/dzem-z-aronii-przeduza-zycie.html