Wykonanie
Przetwory z aronii to ciągle niedocenione dobro, stanowiące skondensowane źródło witamin, minerałów, ogromnych ilości przeciwutleniaczy i wielu innych, niezmiernie korzystnych dla zdrowia związków. Czytaj więcejZanim zaczniemy robić
dżem, dobrze jest przez okres przynajmniej 24 godzin przemrozić
owoce aronii w zamrażalniku, dzięki temu, będzie mniej cierpka. Szczerze mówiąc aronia jest tylko cierpka jako świeży
owoc, jedzony na surowo a przetworzona jest znakomita. Jest niezmiernie intensywna, wystarczy kilka jagódek, by przygotować, z kuszącą czerwienią, pyszny kompot.Składniki na
dżem aroniowy2 kilogramy aronii0,5 kilograma
śliwki węgierki3 szklanki
cukru3 łyżeczki żelfixu (opcjonalnie - lepiej dołożyć więcej
śliwek,
jabłek lub
brzoskwiń)sok z 1-2
cytrynPrzygotowanieZobacz filmDo dużego garnka wsypujemy umytą aronię,
śliwki i
cukier. Podgrzewamy do wrzenia cały czas mieszając, dopóki
cukier się nie rozpuści. Gotujemy na bardzo małym płomieniu około 10 minut. Pod koniec dodajemy
sok z cytryny. Dodatek żelfiksu można całkowicie pominąć. Wystarczy dodać więcej
owoców, bogatych w pektyny lub dłużej odparowywać
wodę z
dżemu. Warto spróbować
jagódkę i jeśli nie smakuję cierpko, tak, jak surowa, wyłączamy płomień i wlewamy gorący
dżem do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy przez 15 minut w temperaturze rosołowej (
woda nie może bulgotać). Można to zrobić w piekarniku, ale nie namawiam, bo mam nie najlepsze wspomnienia, związane z tą metodą.