Wykonanie
Uwielbiam makowce i szukam sposobów latem, by nie traciły na popularności przez mega pyszne ciasta
owocowe. Przygotowałam porcję na jedną roladę. Z tą masą zestawiam
owoce,
galaretki,
jogurty, słowem eksperymentuję, bo lubię... Masa
makową z aromatyczną
pomarańczową skórką z dodatkiem czerwonej
borówki, zaspokaja smak, który z każdą godziną wzrasta. Ciasta mają to do siebie, że z każdą godziną robią się coraz smaczniejsze a ostatni przesmaczny kawałek to znak, że trzeba zrobić następne ciacho...Składniki250 gram
maku (ja
miele mak w młynku do
kawy i jest jak dla mnie super miałki a jeśli chodzi o gotowe masy to nie jestem nimi zainteresowana, co Wam także polecam - im mniej przetworzonego badziewia w naszej kuchni tym lepiej.2-3 łyżki
skórki pomarańczowej kandyzowanej2 łyżki
cukru (dodałam trzcinowy)1 łyżka
kaszy mannyokoło 1 szklanki
wody1
żółtko1-2 łyżki
oleju1-2 łyżki kwaskowego
dżemu lub drobnych
owoców1łyżka
spirytusukilka kropel
aromatu pomarańczowegoszczypta
soli2-3 łyżki słodkiej
śmietanki 30% lub
zagęszczonego mlekaPrzygotowałam z taką masą
makową roladę
jogurtowąPrzygotowanieZalewamy zmielony
mak wrzącą
wodą ( w przypadku tradycyjnej metody trzeba zmielić
mak przynajmniej dwa
razy w maszynce) Wstawiamy na najmniejszy palnik i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień do minimum i pozwalamy
masie pyrkać, jak to jest w przypadku gotowania
kaszy. Dodajemy szczyptę
soli,
cukier,
kaszę mannę,
olej na 5 minut przed końcem prażenia
maku. Pod koniec wsypujemy
skórkę pomarańczową a tuż przed wyłączeniem dodajemy
żółtko,
dżem kwaskowy lub 1-2 łyżki drobnych kwaskowych
owoców i wszystko mieszamy.
Mak dochodzi już po 10 minutach. Podczas gotowania cyklicznie mieszamy, by nie przywierał a w razie potrzeby podlewamy
wodą, nie
mlekiem, bo swąd przypalonego
mleka może popsuć smak masy. Kiedy ostygnie możemy dodać
śmietanki lub
mleka i rozprowadzić minimalnie dość gęstą masę, by się dała rozprowadzać po cieście. Dodaje
spirytus, bo nie tylko świetnie odkaża, ale kremy, czy masy z jego dodatkiem są wyraziste w smaku i lepiej się przechowują.