Wykonanie
Jeśli kochasz smak pizzy, ale przeraża Cię ciężkość w brzuchu po jej zjedzeniu, wypróbuj koniecznie mój przepis z
siemieniem lnianym, dzięki któremu raz dwa znikną zbędne treści z Twoich jelit.Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki2 łyżki
siemienia lnianego (ziarno)2 łyżki
otrąb żytnich lub pszennychłyżeczka
drożdży świeżych2 łyżki
olejuszklanka ciepłej
wody (ilość
wody zależy od wilgotności składników)
sól i
pieprzPrzygotowanie
ciasta drożdżowego na pizzęMieszamy w misce
mąkę z ziarnem lnu,
otrębami,
przyprawami i robimy dołek po środku. Umieszczamy w nim pokruszone
drożdże, posypujemy łyżeczką
cukru i polewamy częścią ciepłej
wody, ale nie gorącej, by
drożdże się nie zaparzyły (temperatura
wody do 37 stopni C). Kiedy
drożdże utworzą piankę na powierzchni
wody, dodajemy resztę
wody i
olej. Wyrabiamy ciasto. Jak zacznie odstawać od ręki, formujemy kulę i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy do godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto zarabiamy krótko i wałkujemy, podsypując małą ilością
mąki w obrany kształt (w moim przypadku jest to prostokąt, pasujący do blachy 25 cm x 40 cm). Formę na pizzę wykładam papierem (mam spokój z myciem, łatwo wyjmuje pizzę na duża deskę, gdzie wygodnie
mogę ją pokroić na odpowiednie kawałki)
Farsz do pizzy2
cebule1
papryka2 pazurki
czosnku5 -6 ugotowanych
suszonych grzybów200 ml
sosu pomidorowego przepis na
keczup (
sos pomidorowy)
olejbazylia świeża lub suszona
sól,
pieprz czarny lub
cayennePrzygotowanie farszu do pizzyPoszatkowaną
cebulkę rumienimy na
oleju. Dodajemy do niej
paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy
papryka zmięknie, dolewamy
sos pomidorowy, posiekane
grzyby i starty na tarce
czosnek. Sprawdzamy smak farszu. Ponieważ w
sosie pomidorowym jest już sporo przypraw, wystarczy dodać nieco
soli i
bazylii, by podkręcić smak farszu.Pyszna zdrowa pizza - przygotowanieNastawiamy piekarnik na 185 stopni Celsjusza. Ciasto w formie smarujemy
białkiem, by zbytnio nie przesiąkło farszem. Wykładamy farsz i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na pół godziny. Po tym czasie otwieramy piekarnik, wysuwamy formę i posypujemy
startym serem, choć nie jest to konieczne, gdyż pizza smakuje rewelacyjnie bez tego dodatku. Trzymamy przez dwie minuty w piekarniku i gotowe. Wystudzoną kroimy na kawałki i układamy na półmisku. Polecam!