ßßß Cookit - przepis na Wytrawne gofry z dymką, serem, łososiem i kwaśną śmietaną.

Wytrawne gofry z dymką, serem, łososiem i kwaśną śmietaną.

nazwa

Wykonanie

Gofry. Smakołyk znany wszystkim, ale czy na pewno wszyscy wiedzą, że można je jeść również na słono? A ja wiem! I teraz Wy również. Można i to jeszcze jak! Smakują cudnie i wersja na słono jest zdecydowanie moją ulubioną:) Przepis na ciasto mam od Gaduły a Ona z kolei od swojej przyszłej teściowej. Bardzo prosty, bardzo dobry i szybki również o ile wasza gofrownica posiada wszystkie części i nie grozi poparzeniem lub przytrzaśnięciem palucha. W przeciwnym razie trwa to kilka sekund dłużej;) Nie kręćcie więc noskami, że mało czasu, że nie chce Wam się bo po pracy jesteście zmęczeni...bla bla bla. Poświęćcie na przygotowanie dzisiejszej kolacji kilka chwil a gwarantuję, że jej smak umili Wam wieczór:)
Składniki: na 14-15 sztuk
2,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 litra wody
2/3 szklanki posiekanej dymki (tej cienkiej)
ok dwóch szklanek tartego żółtego sera
1,5 łyżeczki soli
spora szczypta czarnego pieprzu
Do podania: wędzony łosoś, kwaśna gęsta śmietana, sok z cytryny.
Przygotowanie:
W misce ubij mąkę z wodą, żółtkami, olejem, solą i pieprzem oraz proszkiem do pieczenia.
Do cista dodaj dymkę i ser a następnie dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce (musi być suchutka i czysta!) ubij białka na sztywną pianę.
Powoli wmieszaj białka do ciasta.
Smaż gofry do momentu aż się ładnie zrumienią.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2014/03/wytrawne-gofry-z-dymka-serem-ososiem-i.html