Wykonanie
Gofry. Smakołyk znany wszystkim, ale czy na pewno wszyscy wiedzą, że można je jeść również na słono? A ja wiem! I teraz Wy również. Można i to jeszcze jak! Smakują cudnie i wersja na słono jest zdecydowanie moją ulubioną:) Przepis na ciasto mam od Gaduły a Ona z kolei od swojej przyszłej teściowej. Bardzo prosty, bardzo dobry i szybki również o ile wasza gofrownica posiada wszystkie części i nie grozi poparzeniem lub przytrzaśnięciem palucha. W przeciwnym razie trwa to kilka sekund dłużej;) Nie kręćcie więc noskami, że mało czasu, że nie chce Wam się bo po pracy jesteście zmęczeni...bla bla bla. Poświęćcie na przygotowanie dzisiejszej kolacji kilka chwil a gwarantuję, że jej smak umili Wam wieczór:)


Składniki: na 14-15 sztuk2,5 szklanki
mąki pszennej4
jajka (
żółtka oddzielnie od
białek)5 łyżek
oleju1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 litra
wody2/3 szklanki posiekanej
dymki (tej cienkiej)ok dwóch szklanek tartego
żółtego sera1,5 łyżeczki
solispora szczypta
czarnego pieprzuDo podania:
wędzony łosoś, kwaśna gęsta
śmietana,
sok z cytryny.Przygotowanie:W misce ubij
mąkę z
wodą,
żółtkami,
olejem,
solą i
pieprzem oraz
proszkiem do pieczenia.Do cista dodaj
dymkę i
ser a następnie dokładnie wymieszaj.W osobnej misce (musi być suchutka i czysta!) ubij
białka na sztywną pianę.Powoli wmieszaj
białka do ciasta.Smaż gofry do momentu aż się ładnie zrumienią.
