Wykonanie
Tłusty czwartek już jutro, zatem zachęcam Was do przygotowania domowych
faworków. Żadne "sklepowe" cuda nie zastąpią smaku tych zrobionych własnoręcznie. Jeśli chodzi o mnie to zdecydowanie wolę te chrupiące smakołyki od pączków. Pączki też lubię. Najbardziej te mojej mamy, obtoczone w pudrze i ułożone w piramidę na wielkiej tacy (ok 70 sztuk dla 5 osób) z
marmoladą w środku jednak w moim menu prym
wiodą faworki:)) Właściwie to miałam nie robić ani pączków ani innych smakołyków królujących w tłusty czwartek, ale pomyślałam, że jeśli babcia ma jakiś fajny przepis i zapewni mnie, że nie potrwa to zbyt długo to sprostam wyzwaniu;)) Przyznaję, robiłam je po raz pierwszy, ale nie po raz pierwszy miałam z nimi styczność (z takimi domowymi znaczy). Zawsze niecierpliwie czekałam, zacierając ręce pod stołem, aż Suzie wyjmie z tłuszczu kolejne partie tych cudeniek. Teraz jeszcze chwilka aby lekko przestygły, do łapy sitko z
cukrem pudrem i uśmiech na pysku od ucha do ucha:) Więc nie marudzić tylko robić! NAPRAWDĘ szybko się robią; nie iść do sklepu po gotowe, bo NIE dorównują w smaku tym domowym i zdecydowanie przyjemniej będzie się jadło coś, co się samemu przygotowało:)



Składniki:ok 350 g
mąki pszennej tortowej3 łyżki kwaśnej
śmietany2
żółtka1
jajko1 łyżka
octu1 łyżka
masłaPrzygotowanie:Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i zagniatać tak długo, aż ciasto stanie się gładkie. Powinno uzyskać konsystencję jak ciasto na
makaron (powinno być dość twarde) więc nie dodawajcie żadnej
wody.Po zagnieceniu trzeba ciasto spłaszczyć i złożyć, po czym przy pomocy wałka lub innego narzędzia rozbijać przez kilka minut. Tę czynność należy powtórzyć 4-5
razy w celu napowietrzenia ciasta w środku, dzięki
czemu po usmażeniu będzie delikatne i chrupkie.Po przekrojeniu ciasta na pół powinny być widoczne pęcherzyki powietrza.Gotowe ciasto bardzo cieniutko rozwałkuj. Tu niezwykle pomocna okaże się maszynka do
makaronu i przepuszczenie cista na poziomach od 1 do 8 po jednym razie na każdym poziomie:)Pokrój ciasto na paski dowolnej długości i szerokości ok 4 cm. Po środku wzdłuż każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec.Smaż w garnku lub głębokiej patelni na dobrze rozgrzanym
oleju lub
smalcu.Smażą się szybciutko więc nigdzie nie odchodź! Gotowe posyp
cukrem pudrem i wcinaj z uśmiechem na ustach i dumą na
sercu;)
