ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie:

Przygotowanie:

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj szybki pomysł na naleśniki nieco inaczej niż zwykle. Upał za oknem daje się we znaki gotującym (czyli m.in. dla mnie), którzy stojąc długi czas przy włączonej kuchence przechodzą prawdziwe męki. Chcąc zatem oszczędzić sobie podwójnego smażenia - naleśników osobno a farszu osobno - wrzuciłam wszystko do jednej miski (kierując się pomysłem koleżanki), doprawiłam, wymieszałam i szybciutko usmażyłam małe placuszki. Do tego jak kto woli, sos czosnkowy (ja) albo ketchup (M.). Jeśli zatem Wam również nie uśmiecha się parowanie przy gorącej kuchence, polecam ten przepis lub coś na zimno, np. kanapkę;) Jutro na dzień dobry zapraszam na mrożone mleko z espresso a tym czasem odliczam już godziny do rozpoczęcia urlopu:)
Składniki: dla 4 osób
2 szklanki* mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 jajko
szklanka tartego żółtego sera
szklanka startych na grubych oczkach pieczarek
250 g fileta z kury pokrojonego w drobną kosteczkę
dwie łyżki curry w proszku
łyżka suszonego oregano i bazylii
sól, pieprz
opcjonalnie czosnek
* szklanka to miarka o poj. 250 ml
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszajcie mąkę z mlekiem i jajkiem - powinniście uzyskać gęste ciasto, które nie będzie się wylewało z łyżki. Dodajcie przyprawy i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie mięso, ser i pieczarki i jeszcze raz wymieszajcie. Smażcie placuszki partiami na rozgrzanej oliwie. Na początek proponuję usmażyć jeden placuszek, żeby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio doprawione.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/08/nalesniki-z-dodatkami-troche-inaczej.html