Wykonanie
Dzisiaj szybki pomysł na naleśniki nieco inaczej niż zwykle. Upał za oknem
daje się we znaki gotującym (czyli m.in. dla mnie), którzy stojąc długi czas przy włączonej kuchence przechodzą prawdziwe męki. Chcąc zatem oszczędzić sobie podwójnego smażenia - naleśników osobno a farszu osobno - wrzuciłam wszystko do jednej miski (kierując się pomysłem koleżanki), doprawiłam, wymieszałam i szybciutko usmażyłam małe placuszki. Do tego jak kto woli,
sos czosnkowy (ja) albo
ketchup (M.). Jeśli zatem Wam również nie uśmiecha się parowanie przy gorącej kuchence, polecam ten przepis lub coś na zimno, np. kanapkę;) Jutro na dzień dobry zapraszam na mrożone
mleko z
espresso a tym czasem odliczam już godziny do rozpoczęcia urlopu:)





Składniki: dla 4 osób2 szklanki*
mąki pszennej2 szklanki
mleka1
jajkoszklanka tartego
żółtego seraszklanka startych na grubych oczkach
pieczarek250 g fileta z
kury pokrojonego w drobną kosteczkędwie łyżki
curry w proszkułyżka
suszonego oregano i
bazyliisól,
pieprzopcjonalnie
czosnek* szklanka to miarka o poj. 250 mlPrzygotowanie:W dużej misce wymieszajcie
mąkę z
mlekiem i
jajkiem - powinniście uzyskać gęste ciasto, które nie będzie się wylewało z łyżki. Dodajcie
przyprawy i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie
mięso,
ser i
pieczarki i jeszcze raz wymieszajcie. Smażcie placuszki partiami na rozgrzanej
oliwie. Na początek proponuję usmażyć jeden placuszek, żeby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio doprawione.


