ßßß Cookit - przepis na Pasta z jajek, avocado i bazylii na chrupiących krążkach.

Pasta z jajek, avocado i bazylii na chrupiących krążkach.

nazwa

Wykonanie

Najbliższe dni to zdecydowanie czas Jajek:) Jajka w wydaniu pasty, jajka z dipem kolendrowo-koperkowym, jajka pod chrupiącą pierzynką z boczkiem i pieczarkami, mus z łososia i jajek, twarożek z wędzonym dorszem, cytryną i jajkiem itd. Końca nie widać;) Siedzę w kuchni od rana i już mi się w głowie kręci od tych białek i żółtek. Szybko wrzucam przepis i pędzę na spacer, korzystając z pięknego słońca za oknem:)
Składniki:
1 dojrzałe avocado
3 ugotowane na twardo jajka
garść liści bazylii
łyżka jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
łyżka majonezu
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
* do podania: krążki z ciasta francuskiego (tak na jeden kęs), ponakłuwane widelcem, posmarowane mlekiem i posypane solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Upieczone na złoto.
Przygotowanie:
Umieśćcie wszystkie składniki w blenderze i zmiksujcie na gładką pastę. Doprawcie do smaku i gotowe:) Przed podaniem należy schłodzić pastę w lodówce aby nieco stężała. Łatwiej będzie nakładać ją potem na krążki z ciasta francuskiego.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/03/pasta-z-jajek-avocado-i-bazylii-na.html