Wykonanie
Dziś miał być przepis na pyszną tartę
dyniową. Jednak zajęta ostatnio opieką nad moim Puchatym Kłębuszkiem, zapomniałam iż niedziela to dzień wolny od pracy i nie kupiłam dyni. Ups! Ale co się odwlecze to nie uciecze.
Tarta będzie innym razem:) Dziś przepis na
pastę z makreli. Pamiętam jak robił ją tata.
Wędzona makrela starannie oczyszczona z ości, drobniutko posiekana
cebulka i
ogórki kiszone. Do tego
chleb prosto z piekarni, taki jeszcze cieplutki i cudnie pachnący. Mmmnnniiaamm! Ja przepis, z którego skorzystałam już wiele
razy, wygrzebałam z jednej z książek Jamiego O. i jest jednym z moich ulubionych. Polecam każdemu kto lubi
wędzone ryby. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni:)


Składniki:300 g
wędzonej makreli120 g
kremowego twarożku1 łyżka
chrzanu śmietankowegospora szczypta
pieprzuskórka otarta z 1,5
cytrynysok z 1/2
cytrynypół pęczka
natki pietruszki
Przygotowanie:Jedyna żmudna czynność, którą trzeba wykonać to oczyszczenie
ryby z ości. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy dokładnie na gładka pastę. Ja podaję z
rzodkiewkami i
pełnoziarnistym pieczywem:)

