ßßß Cookit - przepis na Pasta z wędzonej makreli.

Pasta z wędzonej makreli.

nazwa

Wykonanie

Dziś miał być przepis na pyszną tartę dyniową. Jednak zajęta ostatnio opieką nad moim Puchatym Kłębuszkiem, zapomniałam iż niedziela to dzień wolny od pracy i nie kupiłam dyni. Ups! Ale co się odwlecze to nie uciecze. Tarta będzie innym razem:) Dziś przepis na pastę z makreli. Pamiętam jak robił ją tata. Wędzona makrela starannie oczyszczona z ości, drobniutko posiekana cebulka i ogórki kiszone. Do tego chleb prosto z piekarni, taki jeszcze cieplutki i cudnie pachnący. Mmmnnniiaamm! Ja przepis, z którego skorzystałam już wiele razy, wygrzebałam z jednej z książek Jamiego O. i jest jednym z moich ulubionych. Polecam każdemu kto lubi wędzone ryby. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni:)
Składniki:
300 g wędzonej makreli
120 g kremowego twarożku
1 łyżka chrzanu śmietankowego
spora szczypta pieprzu
skórka otarta z 1,5 cytryny
sok z 1/2 cytryny
pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Jedyna żmudna czynność, którą trzeba wykonać to oczyszczenie ryby z ości. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy dokładnie na gładka pastę. Ja podaję z rzodkiewkami i pełnoziarnistym pieczywem:)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/11/pasta-z-wedzonej-makreli.html