Wykonanie

Czasem ciężko znaleźć dobry lokal, a tym bardziej ciężko coś dobrego zjeść. Podczas pobytu jakiś czas temu na basenach termalnych wybraliśmy się do karczmy na romantyczną kolację. Zamówiliśmy sobie jedzonko i zaczęliśmy przeglądać kartę w poszukiwaniu inspiracji na kolejną potrawę na bloga. Jedną z tych inspiracji była własnie
sałatka z
wątróbką i
sosem malinowym . Ta pozycja w menu bardzo wpadła nam w oko i stwierdziliśmy, że trzeba to zrobić. I tak od pomysłu do realizacji. Jeżeli ktoś lubi
wątróbkę, to ta
sałatka powinna być skosztowana i przygotowana. Coraz częściej można znaleźć już świeże
maliny w sklepach, ale nadają się również mrożone.

Składniki :- 1 kg
wątróbki drobiowej- 1 op
rukoli- 30 dkg
malin mrożonych- 2 łyżki
syropu z agawy (może być też
miód)- 2 łyżki
octu balsamicznego-
szalotka-
parmezan bądź
grana padano-
mleko-
mąka-
sól,
pieprz do smaku-
olej do smażeniaPrzygotowanie :1.
Wątróbkę myjemy.2. Do miseczki wlewamy
mleko i na ok 20 minut wrzucamy do niego
wątróbkę.3. Większą część
malin przekładamy do miseczki, pozostałe zostawiamy w całości do sałatki.

4. Dodajemy do miseczki
syrop z agawy oraz
ocet balsamiczny i całość blendujemy.5. Nasz sos przekładamy do garnuszka i dodajemy trochę
wody i gotujemy.6. Następnie przelewamy całość przez drobne sitko.7.
Wątróbkę wyciągamy z
mleka. Obtaczamy w
mące i smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron.8. Na talerzu przy pomocy pędzelka robimy kreskę z
sosu malinowego. Następnie układamy
rukolę.9. Na
rukolę kładziemy naszą
wątróbkę, drobno pokrojoną
cebulkę, całe
maliny oraz kawałki
sera.10. Polewamy wszystko sosem oraz jak ktoś lubi dodatkowo samym
octem balsamicznym.Przyznajcie, że danie prezentuje się wyśmienicie, a obiecuję, że tak samo smakuje!S M A C Z N E G O ! ! !