ßßß
Czy w waszych domach też standardową zupą w niedzielę jest rosół ? Ja uwielbiam rosół mojej babci. Każdy robi rosół na swój sposób, ten zaś jest na wywarze z porcji rosołowych oraz szyjki z indyka. Zapraszam na prawdziwy domowy rosół.Składniki:- porcje rosołowe- 1 szyja z indyka- włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka korzeń, por)- pół cebuli- pietruszka zielona- liść laurowy- kilka ziarenek pieprzu czarnego- 3-4 ziarenka ziela angielskiego- makaron nitki- sólPrzygotowanie :1. Do garnka wlewamy zimną wodę.2. Porcje rosołowe oraz szyję z indyka myjemy i wrzucamy do garnka z wodą.3. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na jej powierzchni pojawią się tzw. szumowiny. W tym momencie zmniejszamy ogień tak, aby wywar delikatnie tylko bulgotał.4. Przy pomocy małego sitka zbieramy szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy.5. Do wywaru dodajemy włoszczyznę - 2 marchewki, kawałek selera, korzeń pietruszki i kawałek pora.6. Po dodaniu warzyw dodajemy przyprawy. Cebulę możemy trochę przypalić nad ogniem i następnie dodać do zupy.7. Musimy kontrolować temperaturę, aby rosół delikatnie tylko bulgotał.8. Aby rosół był smaczny, musi się długo gotować. Ja gotowałem ok 3-4 godzin.9. Po tym czasie całość przelewamy przez sitko do mniejszego garnka. Ugotowaną marchewkę kroimy na kawałeczki.10. Gotujemy ulubiony makaron, kładziemy na talerz, posypujemy marchewką i pietruszką zieloną.11. Smakujemy rosół i doprawiamy do smaku. Jeżeli jest już smaczny, wlewamy do makaronu i zajadamy.S M A C Z N E G O ! ! !