Wykonanie

Czy w waszych domach też standardową zupą w niedzielę jest rosół ? Ja uwielbiam rosół mojej babci. Każdy robi rosół na swój sposób, ten zaś jest na wywarze z porcji rosołowych oraz szyjki z
indyka. Zapraszam na prawdziwy domowy rosół.Składniki:- porcje rosołowe- 1 szyja z
indyka-
włoszczyzna (2
marchewki, kawałek
selera, 1
pietruszka korzeń,
por)- pół
cebuli-
pietruszka zielona-
liść laurowy- kilka ziarenek
pieprzu czarnego- 3-4 ziarenka
ziela angielskiego-
makaron nitki-
sólPrzygotowanie :1. Do garnka wlewamy zimną
wodę.2. Porcje rosołowe oraz szyję z
indyka myjemy i wrzucamy do garnka z
wodą.3. Kiedy
woda z
mięsem zacznie się gotować, na jej powierzchni pojawią się tzw. szumowiny. W tym momencie zmniejszamy ogień tak, aby
wywar delikatnie tylko bulgotał.4. Przy pomocy małego sitka zbieramy szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy.5. Do
wywaru dodajemy
włoszczyznę - 2
marchewki, kawałek
selera,
korzeń pietruszki i kawałek
pora.6. Po dodaniu warzyw dodajemy
przyprawy.
Cebulę możemy trochę przypalić nad ogniem i następnie dodać do zupy.7. Musimy kontrolować temperaturę, aby rosół delikatnie tylko bulgotał.8. Aby rosół był smaczny, musi się długo gotować. Ja gotowałem ok 3-4 godzin.9. Po tym czasie całość przelewamy przez sitko do mniejszego garnka. Ugotowaną
marchewkę kroimy na kawałeczki.10. Gotujemy ulubiony
makaron, kładziemy na talerz, posypujemy
marchewką i
pietruszką zieloną.11. Smakujemy rosół i doprawiamy do smaku. Jeżeli jest już smaczny, wlewamy do
makaronu i zajadamy.S M A C Z N E G O ! ! !