Wykonanie

Kto z Was nie oglądał ulicy Sezamkowej? Pamiętacie jeszcze
ciasteczkowego potwora?Kuzynka poprosiła mnie abym zrobił jakieś babeczki, ciasto na urodziny dla dzieci. Szukając pomysłu natknąłem się na takie własnie
ciasteczka. Przepis trochę zmodyfikowałem, barwnika się naszukałem, ale warto było dla uśmiechu na twarzach dzieci. Babeczki troszkę czasochłonne, co nie znaczy, że trudno się je robi.UWAGA ! BABECZKI BIORĄ UDZIAŁ W KONKURSIE GDZIE MOŻNA WYGRAĆ WARSZTATY FOTO. JEŻELI CHOĆ TROCHĘ SIĘ WAM PODOBAJĄ TO PROSIMY O GŁOS. OSTATECZNY TERMIN ODDANIA GŁOSU TO 17 . 11.2013 WIĘC MAŁO ZOSTAŁO CZASU!http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/41

Składniki :Babeczki (12 szt)1
jajko (L)1 szklana
mleka2 łyżki
kakao0,5 szklanki
oleju2 szklanki
mąki0,5 szklanki
czekolady1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliFutro :100 g
wiórków kokosowychok. 2 łyżek barwnika niebieskiego w żelu

Krem
maślany na
bezie szwajcarskiej:345 g
masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki4
białka1 i 1/4 szklanki
cukruszczypta
solikilka kropli barwnika niebieskiegoDodatkowo:Marcepan
Ciasteczka oreo

Przygotowanie :Babeczki :1. W misce łączymy wszystkie suche składniki.2. Za pomocą miksera mieszamy wszystkie mokre składniki.3. Połączyć suche i mokre składniki i dokładnie wymieszać łyżką.4. Nałożyć ciasto do papilotek/foremek i piec przez 15 min w temp. 180.5. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest surowe. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Futro :1. Do woreczka wrzucamy
wiórki kokosowe idodajemy barwnik. Zawiązujemy woreczek i potrząsając mieszamy całość, bo połączenia barwnika z wiórkami.Krem :1.
Białka umieszczamy w miseczce, dodajemy
sól i
cukier.

2. Ustawiamy miskę w kąpieli
wodnej i dokładnie mieszamy trzepaczką, do momentu aż
cukier się całkowicie nie rozpuści. (można sprawdzić to, biorąc
białka między palce i jeżeli rozcierając nie czujemy
cukru - wszystko jest ok)3. Przy pomocy miksera ubijamy
białka przez ok 10 minut, aż
beza będzie bardzo puszysta i ostygnie.4. Dodajemy po kawałeczku
masło i całość razem mieszamy (po jakimś czasie, będziecie
mieć wrażenie, że się zważyło, ale to znak, że za chwilę krem będzie gotowy).5. Do gęstego kremu dodajemy kilka kropel barwnika i gotowe.
Ciasteczkowy potwór:1. Na babeczki przy pomocy noża nakładamy krem.2. Babeczkę z kremem obtaczamy w wiórkach
kokosowych.3. Nacinamy, tworząc usta i wkładamy
ciasteczka.4. Oczy robimy z marcepanu, a gałki oczne ja zrobiłem, dodając do marcepanu trochę
kakao.S M A C Z N E G O ! ! !