Wykonanie
Wołowina należy do najbardziej wartościowych
mięs, jakie trafiają pod różną postacią na polskie stoły. Jest również średnio kaloryczna, dzięki
czemu spożywać ją mogą osoby będące na diecie odchudzającej.
Mięso wołowe bogate jest w fosfor i żelazo oraz
białko o wysokiej wartości biologicznej.
Wołowina to również ogromne pokłady witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B6 oraz B12. Co więcej,
mięso tego gatunku jest niezwykle cenione ze względu na swoje walory smakowe oraz zapachowe – w przypadku smaku możemy mówić o delikatności
wołowiny natomiast zapach
mięsa jest bardzo neutralny. Ponieważ
mięso wołowe pochodzi z bydła hodowanego przynajmniej pół roku, to jego właściwości odżywcze są wyższe aniżeli w przypadku zwierzyny ubijanej za
młodu – na przykład drobiu czy trzody chlewnej.Zaletą
wołowiny jest również fakt, iż
mięso to nadaje się doskonale do przyrządzenia w postaci grillowanej, smażonej, gotowanej oraz duszonej. Nie da się ukryć, że jest to
mięso najczęściej jadane biorąc pod uwagę Europę oraz Amerykę. Najlepszą częścią
mięsa wołowego jest
polędwica i jak uznaje dobry dietetyk w Warszawie, właśnie ta partia jest idealna do przyrządzania
steków czy pieczeni.Dzisiaj chcieliśmy wam przybliżyć jeden z przepisów, którego głównym składnikiem jest właśnie
polędwica wołowa. Przyznamy, że w połączeniu ze słodkimi
truskawkami smakuje ona wręcz wybornie i stanowi doskonałe danie obiadowe.Do przyrządzenia tej potrawy potrzebna nam będzie dorodna
polędwica wołowa, około 250 gramów
truskawek, półtorej łyżeczki
cukru pudru, odrobina
octu balsamicznego,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz oraz szklanka
bulionu rosołowego.
Polędwicę należy pokroić w cienkie paski i obsmażyć z każdej strony. Następnie na patelni maja wylądować
truskawki posypane
cukrem pudrem i polane
octem balsamicznym, Do całości należy dodać
bulion i wszystko przyprawić
solą i
pieprzem.Tak przygotowaną
polędwicę warto podać na talerzu w towarzystwie
ryżu z
groszkiem i sałatki z
awokado. Ten iście królewski obiad będzie z całą pewnością smakować nie tylko Twojej rodzinie, ale również przyjaciołom, których zaprosisz na kulinarną ucztę.