Wykonanie
Home »
biała czekolada » brownie » ciasta » ciasta i
ciasteczka »
czekolada » desery »
kakao »
malina »
maliny »
owoce »
ser » sernik » serniki » serniki pieczone » sernikobrownie » słodkie »
śmietanka » Sernik z
malinami na spodzie brownieczwartek, 15 maja 2014

Bardzo smaczny sernik. Uważam, że wszstkie składniki idealnie współgrają ze sobą i nadają całości oryginalny charakter . Nie jest przesłodzony, a śmietankowa masa świetnie komponuje się z mocno
kakaowym spodem brownie.
Maliny nadają całości
słodyczy i delikatnej kwaskowatości.
Czekoladowy spód brownie z powodzeniem można upiec jako osobne ciasto, ciesząc się głębią i intensywnością prawdziwego
kakao.Składniki: na spód brownie:1/2 szklanki
mąki,9 łyżek
kakao,szklanka
cukru do wypieków,110 g
masła,3
jajka na masę
serową:1 kg
sera twarogowego na sernik4
jajka3
białka1 i 1/3 szklanki
śmietany kremówki 30%1 i 1/2 szklanki
cukru do wypieków,1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii,+
maliny+
biała czekolada do dekoracjiWykonanie:Spód brownieW rondlu roztopić
masło, zmieszać z
kakao, ostudzić.
Mąkę połączyć z
kakaem,
cukrem, wbić
jajka dolać ostudzoe
masło, zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować
masłem, opruszyć
bułką tartą, przelać do niej ciasto.Piec ok. 25 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika.Masa serowa:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.W mikserze utrzeć
ser razem z całymi
jajkami, dodać
cukier, kremówkę i ekstrakt z
wanilii.Nie mieszać zbyt długo, by masa zbytnio się nie napowietrzyła. Pod koniec dodać
maliny, wylać całość na upieczony spód brownie, wyrównać.Piec w temperaturze 130 stopni ok. 1 godzinę 40 minut. (ja na ostatnie 20 minut przykryłam górę sernika folią aluminiową, by zapobiec przypaleniu góry.Studzić w piekarniku.Po wystudzeniu udekorować
białą czekoladą.Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Smacznego!






