ßßß
Bardzo smaczny sernik. Uważam, że wszstkie składniki idealnie współgrają ze sobą i nadają całości oryginalny charakter . Nie jest przesłodzony, a śmietankowa masa świetnie komponuje się z mocno kakaowym spodem brownie. Maliny nadają całości słodyczy i delikatnej kwaskowatości.Czekoladowy spód brownie z powodzeniem można upiec jako osobne ciasto, ciesząc się głębią i intensywnością prawdziwego kakao.Składniki: na spód brownie:1/2 szklanki mąki,9 łyżek kakao,szklanka cukru do wypieków,110 g masła,3 jajka na masę serową:1 kg sera twarogowego na sernik4 jajka3 białka1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%1 i 1/2 szklanki cukru do wypieków,1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,+ maliny+ biała czekolada do dekoracjiWykonanie:Spód brownieW rondlu roztopić masło, zmieszać z kakao, ostudzić. Mąkę połączyć z kakaem, cukrem, wbić jajka dolać ostudzoe masło, zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą, przelać do niej ciasto.Piec ok. 25 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika.Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.W mikserze utrzeć ser razem z całymi jajkami, dodać cukier, kremówkę i ekstrakt z wanilii.Nie mieszać zbyt długo, by masa zbytnio się nie napowietrzyła. Pod koniec dodać maliny, wylać całość na upieczony spód brownie, wyrównać.Piec w temperaturze 130 stopni ok. 1 godzinę 40 minut. (ja na ostatnie 20 minut przykryłam górę sernika folią aluminiową, by zapobiec przypaleniu góry.Studzić w piekarniku.Po wystudzeniu udekorować białą czekoladą.Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Smacznego!





