Wykonanie
Home » bez
mąki » ciasta i
ciasteczka » ciasta z kremem » ciasto
czekoladowe »
cyrtyna »
cytryny »
czekolada »
czekoladowe »
czerwona fasola » deser »
fasola » krem »
owoce »
skórka cytrynowa » słodkie »
trufle »
truflowe »
Czekoladowe ciasto z
fasolą z
cytrynowym krememponiedziałek, 5 maja 2014

Niezwykle ciekawe połączenie smaków. W ramach eksperymentu
mąkę zastąpiłam
czerwoną fasolą. Nie miałam pojęcia jaki smak uzyskam, jednak nie zawiodłam się- ciasto było fantastyczne! Przełożone
cytrynową masą.
Truflowe, wilgotne ciasto
czekoladowe i pyszna warstwa kwaskowatego kremu. Nie za słodkie, nie za kwaśne- idealne!Składniki:ciasto:325 g
cukru,220 g
masła,330 g
czekolady (u mnie gorzka zmieszana z
mleczną),5
jajek,4 łyżki
żelatyny,3,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej,400 g
fasoli czerwonej z puszkikrem:4
cytryny,220 g
cukru pudru3 łyżki
masła5
żółtek4 łyżki
żelatyny,2-3 łyżki gorącej
wody+ 2 tabliczki
czekoladyWykonanie:ciasto:
Masło roztopić wraz z
czekoladą, ostudzić.
Fasolę zmiksować, dodać
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę, ostudzoną
czekoladę i
masło, dokładnie połączyć składniki.Formę o średnicy 26 cm wysmarować
masłem, opruszyć
bułką tartą. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50-60 minut (do tzw. ,,suchego patyczka").Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.krem:
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem aż do uzyskania białej masy. Dodać startą skórkę z 3
cytryn oraz wyciśnięty sok z 4
cytryn. Zmieszać, postawić na małym ogniu, gotować ok. 5 minut, stale mieszając.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do niej kilka łyżek masy jajecznej (robię tak, by uniknąć ,,grudek"), połączyć z całością. Dokładnie zmieszać.
Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę
soli). Ostrożnie zmieszać z pozostałymi składnikami, przykryć folią i ostawić do lodówki na 2-3 godziny.Gdy masa zesztywnieje przełożyć nią oba blaty. Ciasto ozdobić polewą z
czekolady oraz obsypać startą
skórką z cytryny.Smacznego!






