Wykonanie

Dziś miał być dzień wolny od pieczenia, ale zaistniała sytuacja zmusiła mnie do kolejnego kulinarnego wyzwania. Wczoraj na
stole gościły przepyszne walentynkowe
ciasteczka... Zasmakowały wszystkim bez wyjątku, jednak w szczególności przypadły do gustu mojej suczce. Podczas nieobecności domowników Carmie podkradła się do stołu, radośnie wskoczyła na sam jego środek i strąciła z niego szklaną miskę z
ciastkami. Gdy naczynie roztrzaskało się na kilkaset kawałków, umiejętnie oddzieliła szkło od
ciastek. Precyzja wykonania tego zadania była brawurowa- gdybym sama nie umieściła
słodyczy w misce, byłabym pewna, że stała pusta. Tak oto Carmie zaprezentowała nam kolejną umiejętność, która plasuje ją na czele listy kandydujących do pracy w cyrku.Myślę, że w ciepłym, miłym domu ten
pies się poprostu marnuje...W związku z powyższym, postanowiłam ponownie przywdziać fartuch kuchenny i grzecznie pomaszerowałam do kuchni, gotowa, by w pocie i łzach stworzyć kolejny deser.-Tato, na co masz ochotę?-Na brownie. A ty mamo?-Na sernikPostawmy na kompromis. W ten sposób w dzisiejszym menu zagościło Sernikobrownie. Najszybszy wypiek, jaki udało mi się zrobić w tym tygodniu. Połączenie masy sernikowej i
czekoladowego brownie z nutką
kokosa- bajka! Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu i co najważniejsze- niesamowicie smaczny!Składniki:Brownie:5
jajek,200 g
masła,50-70 g
oleju,200 g
mlecznej czekolady (dałam 100
mlecznej, 100 gorzkiej)3 łyżki
kakao,350 g
cukru pudru180 g
mąkiSernik:pół kilo
twarogu półtłustego (3
razy zmielonego),120 g
cukru pudru,2
jajka,opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią,1 łyżka ekstraktu z
wanilii,150 g
wiórków kokosowych5 kopiastycz łyżek
cukru pudruWykonanie:Brownie:
Czekoladę roztopić w kąpieli parowej, ostudzić. W osobnej misce
masło utrzeć z
cukrem pudrem, wlać
olej, dodać
kakao, wbić
jajka, wsypać
mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Połowę wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą.(Ja piekłam w formie o średnicy 26 cm).Sernik:
Ser utrzeć z
cukrem pudrem, pojedynczo wbijać
jajka, jednocześnie mieszając masę. Dodać ekstrakt i
cukier z prawdziwą
wanilią.W osobnej misce zmieszać
wiórki kokosowe wraz z pozostałym
cukrem pudrem. Masę
serową wyłożyć na brownie, opruszyć wiórkami z
cukrem, na wierzch wylać pozostałą część masy czekoladowej.Piec przez 55-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przed podaniem.Smacznego!





