Wykonanie
To danie po raz pierwszy przygotowałam kilka lat temu (nie pamiętam dokładnie jak bardzo dawno). Od razu posmakowało całej rodzinie :) Raz nawet przygotowywałam je dla pewnej pary na rocznicę. Zgodnie z ich życzeniem :) Ktoś może się zdziwi tym dziwnym połączeniem:
miód +
czosnek + randka? Jak jedzą oboje, to zupełnie nie przeszkadza ;))) Ważne, że smakuje :)

W tym daniu najciekawszy jest kontrast pomiędzy słodkimi od
miodu kawałkami
kurczaka z pikantną nutą
curry a
ostrym sosem czosnkowo-
porowym. Uwaga, całość jest bardzo sycąca :)Składniki (dla 3-4 dorosłych osób):1 duża
pierś kurczaka (zamiennie z
indyka)2 łyżki
mąki pszennej (może być także
mąka kukurydziana)2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
miodu1-2 łyżeczki
currypieprzsól (odrobina)olej/oliwa do smażeniaSkładniki i sposób przygotowania
sosu czosnkowo-
porowegoPrzygotowanie
kurczaka:Na talerz lub płaską miskę wysypać
mąkę pszenną i kukurydzianą,
curry, odrobinę
pieprzu i
soli. Wymieszać. Dodać łyżkę
miodu. Widelcem połączyć składniki panierki rozdrabniając fragmenty
miodu, ucierając i mieszając tak, aby otrzymać jak najdrobniejsze kawałki.
Pierś kurczaka umyć, powycinać błonki i chrząstki (jeśli są). Pokroić w kostki*.Rozgrzać tłuszcz na patelni (musi być dobrze rozgrzany, by
mięso do niej nie przywarło). Kawałki
kurczaka obtaczać w panierce** i smażyć na złoto z każdej strony.* W wersji dla osób przedkładających czas nad efekt ;D lub dla tych, którym po prostu nie chce się kroić
kurczaka na małe kawałki, wystarczy pierś pokroić jak na kotlety. Następnie lekko rozbić kotlety tłuczkiem i opanierować :) Ta metoda jest najczęściej stosowana przez moją siostrę :)** Dla oszczędności czasu przy panierowaniu nie trzeba kawałków
kurczaka obtaczać pojedynczo czy po kilka sztuk na raz. Można przesypać panierkę do głębszej miski, wrzucić do niej wszystkie kawałki
kurczaka i dobrze zamieszać, aby panierka przywarła do każdego kawałeczka. Od razu smażyć (nie odstawiać na dłużej, by panierka nie zrobiła się mokra od
mięsa).

Tak przygotowanego
kurczaka polecam podawać z
białym lub
brązowym ryżem.Ciekawym połączeniem są też frytki, które również można maczać w
sosie czosnkowo-
porowym.

Sos można podawać dla każdej osoby w małej miseczcebądź w większej z chochelką lub łyżką do polewania.

Smacznego!