ßßß Cookit - przepis na Kurczak w curry i miodzie z sosem czosnkowo-porowym

Kurczak w curry i miodzie z sosem czosnkowo-porowym

nazwa

Wykonanie

To danie po raz pierwszy przygotowałam kilka lat temu (nie pamiętam dokładnie jak bardzo dawno). Od razu posmakowało całej rodzinie :) Raz nawet przygotowywałam je dla pewnej pary na rocznicę. Zgodnie z ich życzeniem :) Ktoś może się zdziwi tym dziwnym połączeniem: miód + czosnek + randka? Jak jedzą oboje, to zupełnie nie przeszkadza ;))) Ważne, że smakuje :)
W tym daniu najciekawszy jest kontrast pomiędzy słodkimi od miodu kawałkami kurczaka z pikantną nutą curry a ostrym sosem czosnkowo-porowym. Uwaga, całość jest bardzo sycąca :)
Składniki (dla 3-4 dorosłych osób):
1 duża pierś kurczaka (zamiennie z indyka)
2 łyżki mąki pszennej (może być także mąka kukurydziana)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
1-2 łyżeczki curry
pieprz
sól (odrobina)
olej/oliwa do smażenia
Składniki i sposób przygotowania sosu czosnkowo-porowego
Przygotowanie kurczaka:
Na talerz lub płaską miskę wysypać mąkę pszenną i kukurydzianą, curry, odrobinę pieprzu i soli. Wymieszać. Dodać łyżkę miodu. Widelcem połączyć składniki panierki rozdrabniając fragmenty miodu, ucierając i mieszając tak, aby otrzymać jak najdrobniejsze kawałki.
Pierś kurczaka umyć, powycinać błonki i chrząstki (jeśli są). Pokroić w kostki*.
Rozgrzać tłuszcz na patelni (musi być dobrze rozgrzany, by mięso do niej nie przywarło). Kawałki kurczaka obtaczać w panierce** i smażyć na złoto z każdej strony.
* W wersji dla osób przedkładających czas nad efekt ;D lub dla tych, którym po prostu nie chce się kroić kurczaka na małe kawałki, wystarczy pierś pokroić jak na kotlety. Następnie lekko rozbić kotlety tłuczkiem i opanierować :) Ta metoda jest najczęściej stosowana przez moją siostrę :)
** Dla oszczędności czasu przy panierowaniu nie trzeba kawałków kurczaka obtaczać pojedynczo czy po kilka sztuk na raz. Można przesypać panierkę do głębszej miski, wrzucić do niej wszystkie kawałki kurczaka i dobrze zamieszać, aby panierka przywarła do każdego kawałeczka. Od razu smażyć (nie odstawiać na dłużej, by panierka nie zrobiła się mokra od mięsa).
Tak przygotowanego kurczaka polecam podawać z białym lub brązowym ryżem.
Ciekawym połączeniem są też frytki, które również można maczać w sosie czosnkowo-porowym.
Sos można podawać dla każdej osoby w małej miseczce
bądź w większej z chochelką lub łyżką do polewania.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/03/kurczak-w-curry-i-miodzie-z-sosem.html