Wykonanie
Kruche ciasto z
jabłkami według przepisu mojej mamy :) To jeden ze słodkich wypieków, który od wielu lat często pojawia się w naszym domu.
Składniki:2 kg
jabłek (mogą być też prażone ze słoika)3 szklanki
mąki2-3
jajka1 kostka
margaryny do pieczenia1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cynamonu (do wymieszania z potartymi
jabłkami)2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier wanilinowy (ewentualnie
aromat waniliowy)Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych
jabłek dodać
cynamon i około 4 łyżki
cukru (zależnie od tego, jak bardzo kwaśne są nasze
jabłka).Do miski wsypać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy i wszystko wymieszać. Do suchych składników dodać
jajka i
margarynę, a następnie wyrobić ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej 2/3 ciasta, można je ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie ułożyć warstwę z przygotowanych wcześniej
jabłek , a na nie pozostałą część ciasta (można pobawić się w układanie fantazyjnych wzorów lub postawić na artystyczny nieład ;)).Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto można obsypać
cukrem pudrem, ale jak widać na zdjęciu ja tego nie zrobiłam :) Dla mnie byłoby po prostu już zbyt słodko :)Smacznego!Aktualizacja z 10 . 02.2013 r.Kochani, możecie w łatwy sposób urozmaicić sobie smak jabłecznika :)Wystarczy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z
pomarańczy (pamiętajcie, by najpierw dobrze ją umyć!) i zmieszać z potartymi
jabłkami. Wypróbowałam to kilkakrotnie - jabłecznik ma wtedy ciekawy, lekko orzeźwiający posmak :) Zatem, jeśli macie w kuchni
pomarańczę, to wiecie już do czego możecie użyć skórkę, zanim dobierzecie się do
owocu :D Z
cytryną też może smakować ciekawie :) Albo tak w proporcji 50/50
cytryna i
pomarańcza!Jak nie spróbujecie, to się nie dowiecie.Polecam i życzę smacznego!Aktualizacja z 05 . 02.2014 r.Mam kolejny sposób na urozmaicenie jabłecznika - wystarczy do
jabłek dodać 1 opakowanie
galaretki. Bardzo smaczny jest z
galaretką morelową,
brzoskwiniową,
pomarańczową,
cytrynową.Polecam!Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do pozostawiania komentarzy pod wpisem :]