ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto z jabłkami według przepisu mojej mamy :) To jeden ze słodkich wypieków, który od wielu lat często pojawia się w naszym domu.
Składniki:
2 kg jabłek (mogą być też prażone ze słoika)
3 szklanki mąki
2-3 jajka
1 kostka margaryny do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu (do wymieszania z potartymi jabłkami)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy (ewentualnie aromat waniliowy)
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cynamon i około 4 łyżki cukru (zależnie od tego, jak bardzo kwaśne są nasze jabłka).
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko wymieszać. Do suchych składników dodać jajka i margarynę, a następnie wyrobić ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej 2/3 ciasta, można je ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie ułożyć warstwę z przygotowanych wcześniej jabłek , a na nie pozostałą część ciasta (można pobawić się w układanie fantazyjnych wzorów lub postawić na artystyczny nieład ;)).
Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto można obsypać cukrem pudrem, ale jak widać na zdjęciu ja tego nie zrobiłam :) Dla mnie byłoby po prostu już zbyt słodko :)
Smacznego!
Aktualizacja z 10 . 02.2013 r.
Kochani, możecie w łatwy sposób urozmaicić sobie smak jabłecznika :)
Wystarczy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z pomarańczy (pamiętajcie, by najpierw dobrze ją umyć!) i zmieszać z potartymi jabłkami. Wypróbowałam to kilkakrotnie - jabłecznik ma wtedy ciekawy, lekko orzeźwiający posmak :) Zatem, jeśli macie w kuchni pomarańczę, to wiecie już do czego możecie użyć skórkę, zanim dobierzecie się do owocu :D Z cytryną też może smakować ciekawie :) Albo tak w proporcji 50/50 cytryna i pomarańcza!
Jak nie spróbujecie, to się nie dowiecie.
Polecam i życzę smacznego!
Aktualizacja z 05 . 02.2014 r.
Mam kolejny sposób na urozmaicenie jabłecznika - wystarczy do jabłek dodać 1 opakowanie galaretki. Bardzo smaczny jest z galaretką morelową, brzoskwiniową, pomarańczową, cytrynową.
Polecam!
Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do pozostawiania komentarzy pod wpisem :]
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/10/jabecznik-na-kruchym-ciescie.html