ßßß
Składniki:ciasto :1,5 szklanki mąki12,5 dag margaryny3 jajka0,5 szklanki cukru0,5 łyżeczki proszku do pieczeniacukier wanilinowy1 łyżeczka cynamonu
nadzienie :kilka łyżeczek cynamonulitrowy słoik startych jabłekkilka łyżek cukru
Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić- ciasto cienko rozwałkować, mocno podsypując mąką- jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem- z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładać nadzienie jabłkowe, skleić ze sobą cztery rogi na środku, tworząc kopertę- piec 25-35 minut w 180 stopniach
Nadzienie można dowolnie dobierać do gustu przygotowującego, oprócz jabłek piekłam już te ciasteczka z twarogiem. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym delikatniejszy będzie smak w połączeniu z wilgotnym i słodkim jabłkiem w środku.