Wykonanie
Co tu dużo gadać, wiosna rozleniwia ;-) Słonko pięknie świeci, w ogrodzie kwitną krokusy,
kawa pita na tarasie smakuje lepiej. A cała masa przepisów do publikacji stoi w kolejce i czeka, i czeka i czeka....;-)Mobilizuję siły i dzielę się z
Wami przepisem na
Szampański tort z
truskawkami, bo co jak co ale
truskawki i
szampan to idealne połączenie. Puszysty
biszkopt , przełożony kremem na bazie
wina musującego a do tego
truskawki...pycha Krem jest z tzw gatunku kremów bogatych...dlaczego sami zobaczycie ile w nim ..kalorii ;- ) Możecie do wykonania tego
tortu upiec
biszkopt ze swojego ulubionego przepisu, ja tym razem pokombinowałam tak ( przepis na tortownicę 22 cm)

Ciasto
biszkoptowe100 g
masła stopionego4
jajka100 g
cukru100 g
mąki tortowej75 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaŻółtka utrzeć z
cukrem na poszytą masę.
Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać przesianą
mąkę zwykła i ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia , wymieszać. Pianę połączyć z masą
żółtkową. Delikatnie wmieszać stopione
masło ( odłożyć dwie łyżeczki stopionego
masła do posmarowania formy)Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą formy i piec ok 30 min w 175 st.

Krem
szampański200 ml
wina musującego2 łyżki
soku z cytryny4
żółtka4 łyżki
cukru250 g
białej czekolady200 g
masła200 ml
śmietany kremówki250 g
truskawekWino wymieszać z
sokiem z cytryny cukrem i
żółtkami. Mieszankę tą ubić nad parą
wodną (
weźcie większą miskę, masa bardzo zwiesza swoją objętość przy ubijaniu).
czekoladę roztopić nad parą
wodną w osobnym garnuszku. Dodać do masy z
winem, wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby lekko stężał.
Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce do wystudzonego kremu, delikatnie ucierać. Na koniec dodać ubitą
śmietanę i połączyć wszystko razem,
Biszkopt przekroić na 2 lub trzy blaty i przełożyć kremem, a na każdej warstwie kremu poukładać świeże pokrojone w ćwiartki
truskawki. Tort dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce.
