ßßß
Ciasto biszkoptowe100 g masła stopionego4 jajka100 g cukru100 g mąki tortowej75 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaŻółtka utrzeć z cukrem na poszytą masę. Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać przesianą mąkę zwykła i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia , wymieszać. Pianę połączyć z masą żółtkową. Delikatnie wmieszać stopione masło ( odłożyć dwie łyżeczki stopionego masła do posmarowania formy)Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i piec ok 30 min w 175 st.
Krem szampański200 ml wina musującego2 łyżki soku z cytryny4 żółtka4 łyżki cukru250 g białej czekolady200 g masła200 ml śmietany kremówki250 g truskawekWino wymieszać z sokiem z cytryny cukrem i żółtkami. Mieszankę tą ubić nad parą wodną ( weźcie większą miskę, masa bardzo zwiesza swoją objętość przy ubijaniu). czekoladę roztopić nad parą wodną w osobnym garnuszku. Dodać do masy z winem, wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby lekko stężał. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce do wystudzonego kremu, delikatnie ucierać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i połączyć wszystko razem,Biszkopt przekroić na 2 lub trzy blaty i przełożyć kremem, a na każdej warstwie kremu poukładać świeże pokrojone w ćwiartki truskawki. Tort dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce.