Wykonanie
Wiosna w pełni wiec, zielony kolor jak najbardziej psuje. Dziś przepis na koktajl
owocowo warzywny, eliksir młodości sprzymierzeniec odchudzania i młodzieńczego wyglądu Celowo nie obieramy do koktajlu
jabłka, ponieważ to w skórce znajduję się błonnik i kwas ursolowy - jest to organiczny związek chemiczny, który wykazuje liczne właściwości farmakologiczne. Ma bowiem działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, etc., a także zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy
krwi .
2 obrane
kiwi1
jabłko ze skórkądwie-trzy
łodygi selera naciowegopół szklanki
wody mineralnejew do smaku
syrop z agawy lub
miódWszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera ,przelewamy do szklanki i dawkujemy sobie duży łyk tego pysznego eliksiru.
Seler naciowy -Już w czasach starożytnych, za czasów Hipokratesa,
seler był uważany za znakomity środek uspokajający. Polecano go również jako naturalny afrodyzjak .Obecnie wiemy, że
seler posiada wiele właściwości:· oczyszcza organizm z toksyn,· pobudza przemianę materii,· usuwa uboczne efekty przemiany materii,· obniża ciśnienie tętnicze,· koi system nerwowy,· działa kojąco na obolałe stawy,· ułatwia trawienie,· likwiduje zaparcia,· działa moczopędnie,· polepsza pracę nerek,· polepsza pracę
serca,· pomaga trawić tłuszcze
Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek
selera możemy jeść na surowo, dzięki
czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. Można zrobić z niego
napój, który doskonale orzeźwia.
Mówi się, że szklanka wypitego eliksiru –
sok jabłkowy połączony z
selerem –
daje cudowne efekty:· oczyszcza organizm,· likwiduje obrzęki,· nawilża skórę,· wzmacnia włosy,· nadaje aksamitną gładkość cerze,· chroni skórę przed nowotworami.Aby zachował swoje właściwości,
seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Dlatego
seler naciowy, umyty i owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w lodówce.
Łodygi selera powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać.
Seler jest cudownym warzywem, które powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa. (źródło: portal.abczdrowie.pl)Smak
jabłek jest kwaskowaty. Mimo tego mają one zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych
soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Te
owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki
czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie,
serce, układ nerwowy.
Jabłka od lat są stosowane w medycynie ludowej jako remedium na
bóle stawów. Gdy małe dziecko ma biegunkę, to pomogą mu gotowane tarte
jabłka, a u dorosłych doskonale sprawdzą się przy niestrawności i wrzodach. Lecznicze zastosowanie mają skórki z
jabłka. Ugotowana z nich
herbatka działa dezynfekująco i likwiduje stany zapalne w jamie ustnej i gardle. Samodzielnie można również przygotować
ocet jabłkowy. Wypijając jego dwie łyżeczki z dwiema łyżeczkami
miodu i połową szklanki
wody, uzupełniamy potas w organizmie i poprawiamy trawienie. Jednak
ocet jabłkowy nie jest polecany osobom z wrzodami.Te zdrowe
owoce nie tylko pomagają nam schudnąć, ale również ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. W ten sposób wzmacniają paznokcie, włosy i zęby. Ponadto twarde
jabłka to dobre ćwiczenie dla naszych dziąseł, które dzięki gryzieniu wzmacniają się. Warto pamiętać, że po umyciu zębów nie należy zjadać
jabłek, gdyż
cukier w nich zawarty sprzyja próchnicy.Wspomniana wcześniej witamina C bierze również udział w metabolizmie, zapewnia
młody wygląd skórze, przeciwdziała jej wiotczeniu. Wspólnie z witaminą PP zapobiega powstawaniu podskórnych wysięków i pajączków.(źódło:portal.abczdrowie.pl)