Wykonanie
Uwielbiam nasze polskie morze. Kiedyś jeździłam tam co rok, ale pogoda zmusiła mnie do zmiany kierunku ;-) Jednak tego lata zdecydowałam , że chociaż na kilka dni muszę odwiedzić nadbałtycka krainę .Mam zamiar delektować się
rybkami prosto z
portu i wdychać jod.Zanim wyjadę, chciałabym podzielić się z
Wami jeszcze jednym przepisem ;-) Co tam walizki mogą poczekać ;-) zapraszam na kruchą tartę z podwójnym
owocowym nadzieniem i kremem
waniliowym.

Kruchy spód200 g
mąki krupczatki2
żółtka100 g
masła30 g
cukru pudru2 łyżki bardzo zimnej
wodyszczypta
soliKrem250ml kwaśnej
śmietany2
żóltka3 łyżki
cukrunasionka
wanilii z jednej laskiDodatkowo8
brzoskwiń300g
borówek1
galaretka brzoskwiniowaMasło,
mąkę,
sól,
cukier wymieszaj i rozetrzyj w palcach na kruszonkę. Dodaj
żółtka i
wodę, a następnie szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, wałkuj, nadając ciastu kształt koła. Wyłóż nim foremkę do tarty , nagrzej piec do 200°C. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie delikatnie zarumienione.Wyjmij ciasto, na wierzch poukładaj 4 pokrojone na cząstki
brzoskwinie i połowę
borówek .Składniki kremu połącz razem i wylej na pierwszą warstwę
owoców. zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200st ok 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i poczekaj ,aż ostygnie. Następnie na wierzch poukładaj resztę
owoców i zalej tężejącą
galaretką.Prze podaniem schłodź w lodówce.


