Wykonanie
Kto z Was nie lubi
młodych ziemniaczków z
koperkiem i
sadzonego jajka , a uważa ,że to już się przejadło.A może znudziła wam się tradycyjna jajecznica na śniadanie. ? Moją propozycje możecie wykorzystać zarównano na śniadanie jak i na obiad.Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie wam do gustu ;-)4
jajkaszklanka
bobu ( użyłam mrożonego)2 grube plastry
boczkuszklanka kwaśnej
śmietanyok 5 dkg startego
parmezanu ( możecie zastąpić innym
żółtym serem)
sól,
pieprz2 łyżki posiekanej
miętyBób gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie do miękkości. Obieramy ze skórki.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z
bobem na patelni. Dodajemy
miętę ,
sól i
pieprz do smaku.-rozkładamy Na dno naczynek do zapiekania.
Śmietanę mieszamy z tartym
serem, doprawiamy i wylewamy na
boczek z
bobem. Na wierzch każdego naczynka wbijamy delikatnie
jajko. Kokilki wstawiamy do żaroodpornego naczynia wypełnionego
wodą do 1/2 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 220 st piekarnika, Zapiekamy ok 20min.
