Wykonanie
Ciasteczka te mają bardzo oryginalny, orientalny smak ze względu na zawarość przypraw, a jednocześnie czuć w nich smak tadycyjnych
maślanych herbatników. Uważam, że idealnie wkomponowują się w świąteczny klimat.Można też dodać do nich wiórki
czekoladowe, albo nie dodawać przypraw (jeżeli ktoś nie lubi). Należy też pamiętać, że
szafran lekko zabarwi nasze potrawy na żółto, a zbyt dużo tej
przyprawy spowoduje, że danie stanie się gorzkie. Natomiast
kardamon daje intensywny korzenny smak i uważany jest za afrodyzjak.Pomimo długiej listy składników,
ciasteczka robi się bardzo szybko!
Składniki na
ciasteczka:1 szklanka
mąki pszennej + 0,5 szklanki
mąki z
ciecierzycy; dla tych, którzy mają problem z zakupieniem
mąki z
ciecierzycy proponuję 1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
kaszy mannyok. 180g
masła o temepraturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudruszczypta
szafranu2 łyżeczki
mlekalaska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraku
waniliowegołyżeczka rozgniecionych nasion
kardamonu (ja osobiście rozgniotłam ziarenka, nie wiem nawet czy można kupić tą
przyprawę w formie mielonej)łyżka
cynamonusok z całej
cytryny lub z połówki
cytryny (zależy od upodobań)skórka starta z całej
cytryny lub z połówkiłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliW filiżance wymieszaj
mleko z
szafranem i odstaw na ok. 5 minut.W misce wymieszaj
masło, sok i
skórkę z cytryny,
sól i
cukier, dodaj rozgnieciony
kardamon, ziarenka wydobyte z laski waniliowej (lub ekstrakt) i
cynamon. Mieszaj mikserem aż masa stanie się gładka. W drugiej misce wymieszaj dokładnie resztę suchych składników. Następnie przesyp suchą mieszankę domasy z
przyprawami i dokładnie ugnieć (da się wymieszać łyżką). Całość przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.Rozgrzej piec do 175°C. Z ciasta formuj małe kulki, lekko je przyciśnij, żeby się spłaszczyły i ułóż na papierze do pieczenia. Wstaw do pieca na ok. 15 minut –
ciasteczka powinny się lekko zarumienić i mogą troszkę popękać.
Smacznego!!Brak powiązanych notek.