ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe ciasteczka z szafranem i kardamonem

Cytrynowe ciasteczka z szafranem i kardamonem

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka te mają bardzo oryginalny, orientalny smak ze względu na zawarość przypraw, a jednocześnie czuć w nich smak tadycyjnych maślanych herbatników. Uważam, że idealnie wkomponowują się w świąteczny klimat.
Można też dodać do nich wiórki czekoladowe, albo nie dodawać przypraw (jeżeli ktoś nie lubi). Należy też pamiętać, że szafran lekko zabarwi nasze potrawy na żółto, a zbyt dużo tej przyprawy spowoduje, że danie stanie się gorzkie. Natomiast kardamon daje intensywny korzenny smak i uważany jest za afrodyzjak.
Pomimo długiej listy składników, ciasteczka robi się bardzo szybko!
Składniki na ciasteczka:
1 szklanka mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy; dla tych, którzy mają problem z zakupieniem mąki z ciecierzycy proponuję 1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kaszy manny
ok. 180g masła o temepraturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta szafranu
2 łyżeczki mleka
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraku waniliowego
łyżeczka rozgniecionych nasion kardamonu (ja osobiście rozgniotłam ziarenka, nie wiem nawet czy można kupić tą przyprawę w formie mielonej)
łyżka cynamonu
sok z całej cytryny lub z połówki cytryny (zależy od upodobań)
skórka starta z całej cytryny lub z połówki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W filiżance wymieszaj mleko z szafranem i odstaw na ok. 5 minut.W misce wymieszaj masło, sok i skórkę z cytryny, sól i cukier, dodaj rozgnieciony kardamon, ziarenka wydobyte z laski waniliowej (lub ekstrakt) i cynamon. Mieszaj mikserem aż masa stanie się gładka. W drugiej misce wymieszaj dokładnie resztę suchych składników. Następnie przesyp suchą mieszankę domasy z przyprawami i dokładnie ugnieć (da się wymieszać łyżką). Całość przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Rozgrzej piec do 175°C. Z ciasta formuj małe kulki, lekko je przyciśnij, żeby się spłaszczyły i ułóż na papierze do pieczenia. Wstaw do pieca na ok. 15 minut – ciasteczka powinny się lekko zarumienić i mogą troszkę popękać.
Smacznego!!
Brak powiązanych notek.
Źródło:http://patisserie.blogujaca.pl/2012/11/24/cytrusowe-ciasteczka-z-szafranem-i-kardamonem