ßßß
Liczba osób: 6. Czas przygotowania: 45 minut. Poziom trudności: średni. Koszt: mniej niż 50 złotych.SKŁADNIKI250 g mąki150 g masła1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 jajko1 łyżka zimnego mleka250 g sera mozarella250 g sera feta200 g sera luzur300 g sera gouda2 pomidory100 g oliwek czarnychkilka listków świeżej bazyliiPRZYGOTOWANIECIASTODo miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, łyżkę soli, łyżkę cukru, 1 jajko, 1 łyżkę zimnego mleka. Zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolite ciasto.Ciasto umieszczamy w formie do tarty. Nadmiar ciasta ucinamy nożem.Na cieście układamy kamienie do tarty lub rozkładamy folię aluminiową i na niej układamy ryż lub groch lub fasolę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.WYPEŁNIENIEGdy ciasto wystygnie, zdejmujemy kamienie do tarty (lub ziarna ryżu, grochu, fasoli).Na cieście układamy rozdrobniony ser feta i lazur. Następnie układamy plastry sera mozarella i starty na tarce ser gouda.Na wierzch rozkładamy plastry pomidora oraz połówki czarnych oliwek.Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.MOŻLIWOŚCI PODANIAPrzed podaniem ozdobić świeżymy oliwkami i liśćmi bazylii.