Wykonanie
Liczba osób: 6. Czas przygotowania: 45 minut. Poziom trudności: średni. Koszt: mniej niż 50 złotych.SKŁADNIKI250 g
mąki150 g
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1
jajko1 łyżka zimnego
mleka250 g
sera mozarella250 g
sera feta200 g
sera luzur300 g
sera gouda2
pomidory100 g
oliwek czarnychkilka listków świeżej
bazyliiPRZYGOTOWANIECIASTODo miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
masło, łyżkę
soli, łyżkę
cukru, 1
jajko, 1 łyżkę zimnego
mleka. Zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolite ciasto.Ciasto umieszczamy w formie do tarty. Nadmiar ciasta ucinamy nożem.Na cieście układamy kamienie do tarty lub rozkładamy folię aluminiową i na niej układamy
ryż lub
groch lub
fasolę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.WYPEŁNIENIEGdy ciasto wystygnie, zdejmujemy kamienie do tarty (lub ziarna
ryżu,
grochu,
fasoli).Na cieście układamy rozdrobniony
ser feta i lazur. Następnie układamy plastry
sera mozarella i starty na tarce
ser gouda.Na wierzch rozkładamy plastry
pomidora oraz połówki czarnych
oliwek.Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.MOŻLIWOŚCI PODANIAPrzed podaniem ozdobić świeżymy
oliwkami i liśćmi
bazylii.