ßßß Cookit - przepis na Fasolowe ciasto z suszonymi owocami / Bean cake with dried fruits

Fasolowe ciasto z suszonymi owocami / Bean cake with dried fruits

nazwa

Wykonanie

Widziałam wiele przepisów na ciasta pieczone bez dodatku mąki, którą zastępuje purée z fasoli lub ciecierzycy. Podchodziłam do nich dość nieufnie, ale w końcu postanowiłam spróbować. Fasola rzeczywiście nie jest wyczuwalna! Ciasto jest bezglutenowe, smaczne i słodkie – głównie dzięki dodatkowi suszonych owoców. Warto choć raz spróbować ciasta z fasoli. Na pewno kiedyś wrócę do tego przepisu i trochę poeksperymentuję. Nie mówcie nikomu, co jest w środku. Ciekawe czy próbującym uda się odgadnąć tajemniczy składnik :)
Składniki (na keksówkę)
D łyżka soku z cytryny
O 2-3 łyżki gorzkiego kakao lub karobu
Z 300 ml purée z fasoli
4 jajka
5 łyżek mleka w proszku
20 kropel stewii fluid (lub według uznania)
suszone śliwki i morele (dałam po 15 sztuk)
M kawałek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
W 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody
Fasolę ugotować i zmiksować na gładką masę. Ja użyłam czerwonej fasoli, ale biała również się nadaje. Do fasolowego purée dodać mleko w proszku i jajka roztrzepane ze stewią, a następnie pokrojony na drobne kawałki imbir, proszek i sodę, sok z cytryny oraz kakao lub karob. Dokładnie wszystko wymieszać.
Na końcu wsypać pokrojone na kawałki suszone owoce. Oprócz śliwek i moreli można dodać wiśnie, rodzynki lub inne suszone owoce, a także orzechy. Co kto lubi :) Wymieszać i przelać do keksówki. Piec 35 minut w temp. 180°C, studzić w uchylonym piekarniku. Częstować gości, nie mówiąc, z czego jest zrobione ciasto – zaskoczenie na ich twarzach będzie bezcennym widokiem!
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/fasolowe-ciasto-z-suszonymi-owocami