Wykonanie
fasolowy mini-chlebek z
daktylami, liczi i
kawabean chocolate mini-bread with dates, lichi, coffee

Ciasto
fasolowe już przy pierwszym pieczeniu stało się jednym z moich ulubionych. W smaku, a nawet wyglądzie przypomina brownie, jednak te dwa wypieki zdecydowanie różnią się wartościami odżywczymi, zdecydowanie na korzyść ciasta
fasolowego. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu Dietetycznie Siostro, jednak, jak to mam w zwyczaju, trochę musiałam pozmieniać. Wyszło coś, co jeszcze na pewno nie raz powtórzę./1 porcja/

- 200g
czerwonej fasoli przerobionej na puree- 2 małe
jajka (S) lub jedno duże- 1 łyżka
stewii- 1 czubata łyżka
twarożku- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka naturalnego
kakao-
suszone daktyleWszystkie składniki poza
daktylami miksujemy, na końcu dodajemy pokrojone
daktyle, przekładamy do foremki. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 30 minut. Nie jest to ciasto, które bardzo rośnie, więc wystarczy zostawić tylko trochęwolnego miejsca w formie.Ktoś mógłby spytać: jak Ci się budzić i chciało piec go o takiej godzinie?Odpowiadam - tym razem to nie
wina mojego zegara biologicznego, a znanego prześladowcy wszelkich wolnych poniedziałków lub wtorków, serwisu sprzątającego. Serwisu, którego ceną za zostawienie kamienicy w idealnym porządku jest hałas porównywalny do Armagedonu, a przynajmniej pisku młodziutkich fanek przed koncertem nastoletnich bożyszczy. Och, tak, ten poranek trzeba będzie odespać.