ßßß
fasolowy mini-chlebek z daktylami, liczi i kawabean chocolate mini-bread with dates, lichi, coffee
Ciasto fasolowe już przy pierwszym pieczeniu stało się jednym z moich ulubionych. W smaku, a nawet wyglądzie przypomina brownie, jednak te dwa wypieki zdecydowanie różnią się wartościami odżywczymi, zdecydowanie na korzyść ciasta fasolowego. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu Dietetycznie Siostro, jednak, jak to mam w zwyczaju, trochę musiałam pozmieniać. Wyszło coś, co jeszcze na pewno nie raz powtórzę./1 porcja/
- 200g czerwonej fasoli przerobionej na puree- 2 małe jajka (S) lub jedno duże- 1 łyżka stewii- 1 czubata łyżka twarożku- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżka naturalnego kakao- suszone daktyleWszystkie składniki poza daktylami miksujemy, na końcu dodajemy pokrojone daktyle, przekładamy do foremki. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 30 minut. Nie jest to ciasto, które bardzo rośnie, więc wystarczy zostawić tylko trochęwolnego miejsca w formie.Ktoś mógłby spytać: jak Ci się budzić i chciało piec go o takiej godzinie?Odpowiadam - tym razem to nie wina mojego zegara biologicznego, a znanego prześladowcy wszelkich wolnych poniedziałków lub wtorków, serwisu sprzątającego. Serwisu, którego ceną za zostawienie kamienicy w idealnym porządku jest hałas porównywalny do Armagedonu, a przynajmniej pisku młodziutkich fanek przed koncertem nastoletnich bożyszczy. Och, tak, ten poranek trzeba będzie odespać.