Wykonanie
Ciasteczka owsiane to kolejna słodka pozycja na mojej liście „do zrobienia w domowej, zdrowszej wersji”. Te
ciasteczka to trzecie podejście, najbardziej udane, w dodatku wegańskie :) Po upieczeniu
ciastka są przepyszne, kruche i zwarte, w konsystencji niemal takie, jak ze sklepu. Idealne! Dodatek
wiórków kokosowych nadaje im ciekawszego smaku, który podkręca jeszcze bardziej szczypta
soli (dodatek obowiązkowy). Następnego dnia
ciastka tracą, niestety, swoją kruchość, ale są nadal bardzo smaczne i sycące. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Aby
ciastka były jeszcze pyszniejsze, można umoczyć je z jednej strony w roztopionej gorzkiej
czekoladzie i zostawić do zastygnięcia.Delicious oatmeal cookies with desiccated coconut and a pinch of salt. Gluten free, sugar free and vegan.

Składniki (na 18 sztuk)160 g
płatków owsianych (certyfikowanych bezglutenowych)40 g
wiórków kokosowych60 g wegańskiej
margaryny Alsan-Bio (zamiennie
masło)40 g
ksylitolu1 łyżka płynnego
miodu (zamiennie
syrop z
daktyli)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPołowę
płatków owsianych (80 g) zmiksuj w młynku lub blenderze na
mąkę. Dodaj do niej pozostałe suche składniki: 80 g
płatków w całości, wiórki,
sól oraz
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.Zmiksuj
margarynę z
ksylitolem i
miodem, dodaj suche składniki i wymieszaj całość mikserem lub ręką. Bierz niewielkie porcje ciasta i formuj w dłoniach kulki wielkości
orzecha włoskiego. Ciasto może się nieco sypać w dłoniach, ale wystarczy chwilę je pougniatać, żeby się skleiło. Każdą kulkę spłaszcz w dłoniach, ewentualnie wyrównaj brzegi (zazwyczaj tego nie robię i
ciasteczka są artystycznie postrzępione :)Ułóż
ciasteczka na papierze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut, aż się zrumienią. I gotowe! Jeśli chcesz, polej je roztopioną
czekoladą lub umocz w niej
spody ciastek, odstaw do zastygnięcia
czekolady i pałaszuj :)