ßßß
Masa serowa:ser biały wiaderko – 1 kg,śmietana kwaśna 18 % – 1 l,cukier – 1 szklanka (jest mało słodki, bo taki lubimy, łasuchy mogą dosłodzić),jaja – 4 szt,masło stopione – 3 łyżki,mąka pszenna – 1 kopiasta łyżka,mąka kartoflana – dwie łyżki,cukier wanilinowy – 1 opakowanie.Kokosowy spód:płatki owsiane – 180 g,wiórki kokosowe – 2 szklanki,cukier – 4-5 łyżek,masło zamrożone – 200 g.Dodatkowo:porzeczkoagrest – 1 , 5 szklanki,polewa czekoladowa – 1 opakowanie.
Przygotowanie:Wiórki kokosowe, płatki owsiane i cukier wymieszać razem. Masło zetrzeć na tarce i rozetrzeć z suchymi składnikami. Powstanie coś w rodzaju kruszonki. Natłuszczoną blachę wysypać powstałą kruszonką i wstawić do lodówki na 20 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik a przygotowaną śmietaną wymieszać z białym serem, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Zostawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił i przemieszać jeszcze raz – nie miksować. Jaja roztrzepać trzepaczką – nie ubijać. Dodać do jaj roztopione masło i szczyptę soli.Do sera wlać jaja, dodać mąkę i wymieszać. Ja skorzystałam z miksera, wymieszałam szybko na małych obrotach – nie ubijać.Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 7-8 minut w temperaturze 200 stopni. Na podpieczonym cieście rozsypać porzeczkoagrest i zalać całość masą serową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja polać polewa czekoladową.Dla porównania jak wygląda i jaki jest duży porzeczko agrest rozsypałam też na cieście kilka czerwonych porzeczek.