ßßß Cookit - przepis na Sernik najlepszy na świecie!

Sernik najlepszy na świecie!

nazwa

Wykonanie

Miał być tylko jeden sernik, ale zobaczyłam na blogu Moja kuchnia pachnąca barszczem ciekawy przepis… zdaniem Marzyni Mamci najlepszy sernik świata – no to jak mogłam się mu oprzeć? Ja też chce mieć to, co najlepsze
Zmodyfikowałam spód, bo akurat ciastek w domu nie było. Dodałam owoce na prośbę rodzinki, ale masę serową pozostawiłam bez zmian. Sernik wyszedł bombowy! Po pierwszym kawałku nie mogłam ocenić jak bardzo mi smakuje, po drugim już miałam o tym jakieś wyobrażenie, po trzecim już wiedziałam, że jest mega smaczny ale zjadałam jeszcze czwarty, żeby się upewnić…i sama poczułam się jak bomba
Marzynia Mamcia miała rację taka masa serowa jest pyszna… wilgotna, kremowa i przypomina w smaku dawne serniki z prawdziwego twarogu.
Masa serowa:
ser biały wiaderko – 1 kg,
śmietana kwaśna 18 % – 1 l,
cukier – 1 szklanka (jest mało słodki, bo taki lubimy, łasuchy mogą dosłodzić),
jaja – 4 szt,
masło stopione – 3 łyżki,
mąka pszenna – 1 kopiasta łyżka,
mąka kartoflana – dwie łyżki,
cukier wanilinowy – 1 opakowanie.
Kokosowy spód:
płatki owsiane – 180 g,
wiórki kokosowe – 2 szklanki,
cukier – 4-5 łyżek,
masło zamrożone – 200 g.
Dodatkowo:
porzeczkoagrest – 1 , 5 szklanki,
polewa czekoladowa – 1 opakowanie.
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe, płatki owsiane i cukier wymieszać razem. Masło zetrzeć na tarce i rozetrzeć z suchymi składnikami. Powstanie coś w rodzaju kruszonki. Natłuszczoną blachę wysypać powstałą kruszonką i wstawić do lodówki na 20 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik a przygotowaną śmietaną wymieszać z białym serem, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Zostawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił i przemieszać jeszcze raz – nie miksować. Jaja roztrzepać trzepaczką – nie ubijać. Dodać do jaj roztopione masło i szczyptę soli.
Do sera wlać jaja, dodać mąkę i wymieszać. Ja skorzystałam z miksera, wymieszałam szybko na małych obrotach – nie ubijać.
Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 7-8 minut w temperaturze 200 stopni. Na podpieczonym cieście rozsypać porzeczkoagrest i zalać całość masą serową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja polać polewa czekoladową.
Dla porównania jak wygląda i jaki jest duży porzeczko agrest rozsypałam też na cieście kilka czerwonych porzeczek.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/07/sernik-najlepszy-na-swiecie