Wykonanie
Miał być tylko jeden sernik, ale zobaczyłam na blogu Moja kuchnia pachnąca barszczem ciekawy przepis… zdaniem Marzyni Mamci najlepszy sernik świata – no to jak mogłam się mu oprzeć? Ja też chce
mieć to, co najlepszeZmodyfikowałam spód, bo akurat
ciastek w domu nie było. Dodałam
owoce na prośbę rodzinki, ale masę
serową pozostawiłam bez zmian. Sernik wyszedł bombowy! Po pierwszym kawałku nie mogłam ocenić jak bardzo mi smakuje, po drugim już miałam o tym jakieś wyobrażenie, po trzecim już wiedziałam, że jest mega smaczny ale zjadałam jeszcze czwarty, żeby się upewnić…i sama poczułam się jak bombaMarzynia Mamcia miała rację taka masa serowa jest pyszna… wilgotna, kremowa i przypomina w smaku dawne serniki z prawdziwego
twarogu.
Masa serowa:
ser biały wiaderko – 1 kg,
śmietana kwaśna 18 % – 1 l,
cukier – 1 szklanka (jest mało słodki, bo taki lubimy, łasuchy mogą dosłodzić),
jaja – 4 szt,
masło stopione – 3 łyżki,
mąka pszenna – 1 kopiasta łyżka,
mąka kartoflana – dwie łyżki,
cukier wanilinowy – 1 opakowanie.
Kokosowy spód:
płatki owsiane – 180 g,
wiórki kokosowe – 2 szklanki,
cukier – 4-5 łyżek,
masło zamrożone – 200 g.Dodatkowo:porzeczkoagrest – 1 , 5 szklanki,
polewa czekoladowa – 1 opakowanie.
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe,
płatki owsiane i
cukier wymieszać razem.
Masło zetrzeć na tarce i rozetrzeć z suchymi składnikami. Powstanie coś w rodzaju kruszonki. Natłuszczoną blachę wysypać powstałą kruszonką i wstawić do lodówki na 20 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik a przygotowaną
śmietaną wymieszać z
białym serem,
cukrem oraz
cukrem wanilinowym. Zostawić na kilka minut, aby
cukier się rozpuścił i przemieszać jeszcze raz – nie miksować.
Jaja roztrzepać trzepaczką – nie ubijać. Dodać do jaj roztopione
masło i szczyptę
soli.Do
sera wlać
jaja, dodać
mąkę i wymieszać. Ja skorzystałam z miksera, wymieszałam szybko na małych obrotach – nie ubijać.Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 7-8 minut w temperaturze 200 stopni. Na podpieczonym cieście rozsypać porzeczkoagrest i zalać całość masą
serową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Można posypać
cukrem pudrem lub tak jak ja polać
polewa czekoladową.Dla porównania jak wygląda i jaki jest duży
porzeczko agrest rozsypałam też na cieście kilka czerwonych
porzeczek.