Wykonanie
Kiedy byłam dzieckiem, znalazłam w domu babci na strychu starą, zniszczoną książeczkę kucharską… w zasadzie to zaledwie kilkadziesiąt pożółkłych, postrzępionych stron z książki: P raktyczna Kuchnia domowa, wydanie II rozszerzone 1937/38 r – Nakład Ilustrowanego Dwutygodnika Kobiecego „Moja Przyjaciółka” – zabrałam, już wtedy byłam sentymentalna… babci nigdy nie poznałam a na marginesach znalezionych kartek były jej zapiski.Książeczka ta zawiera dość oryginalne przepisy typu:
sałatka z
młodej portulaki,
sałatka z mleczu,
sałatka z
roszponki…
Składniki:
kapusta kiszona – 40 dkg,
jabłko małe – 1 szt,
cebula mała – 1 szt,
kapary – 50 gr,
oliwa z oliwek – 1- łyżki,
przecier pomiodrowy (w oryginalnym przepisie było „pure z pomidorów”) – ½ łyżeczki,
sok z cytryny do smaku
sól do smaku.Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odsączyć i drobno posiekać.
Jabłko oskrobać i zetrzeć na tarce. Obraną
cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem:
kapustę,
cebulę,
jabłko oraz
kapary.
Oliwę wlać do garnuszka i wycisnąć do niej odrobinę
soku z cytryny, dodać przecier i dokładnie rozmieszać. Polać powstałym sosem
kapustę, posolić a następnie ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut, żeby smaki sie połączyły. Polecam – bardzo smaczna surówka.Zapraszam Wszystkich do udziału w konkursie na portalu www.zdrowychory. pl. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu zdrowej sałatki.