ßßß
Składniki:kiełbasa biała surowa – 1 kg,piwo jasne pełne – 200ml,cebula duża – 3 szt,słonina – 10 dkg,ocet winny biały – do smaku,mąka pszenna – 1 kopiata łyżka,cukier – odrobina dla złamania smaku,masło – 5 g,sól, pieprz do smaku.Przygotowanie:Słoninę wytopić. Odrobinę tłuszczu odlać i zostawić do zrobienia zasmażki, na reszcie zeszklić cebulę. Kiełbasę podlać piwem oraz szklanką wody. Posolić i gotować 10-15 minut.Wlać połowę wywaru do cebuli a potem udusić cebulę do miękkości. Zmiksować. Z utopionej słoniny z dodatkiem masła przygotować zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę zimnym wywarem spod kiełbasy (ilość według uznania, w zależności od tego, jak gęsty sos lubimy) a następnie wlać do zmiksowanej cebuli. Zagotować i dołożyć kiełbasę. Doprawić do smaku, octem, cukrem, solą, pieprzem i pogotować razem kilka minut (mieszać, aby się nie przypaliło). Podawać np. z pieczywem. Smacznego.