ßßß Cookit - przepis na Wereszczaka w wersji warszawskiej

Wereszczaka w wersji warszawskiej

nazwa

Wykonanie

Kiełbasa w sosie cebulowym do lirycznych wyznań pasuje jeszcze mniej niż schab… o takim daniu pisał w Pamiętnikach J. M. Pana B. Winnickiego Wincenty Pol.
Za Wikipedią, zdaniem P. Bikonta taka właśnie biała kiełbasa duszona w piwie, podawana w sosie cebulowym uchodziła za wereszczakę w regionie warszawskim.
Postanowiłam sprawdzić jak smakuje. Moim „udomowionym męskim osobnikom” smakowała bardzo, ja osobiście wolę wersję ze schabem i burakami.
Składniki:
kiełbasa biała surowa – 1 kg,
piwo jasne pełne – 200ml,
cebula duża – 3 szt,
słonina – 10 dkg,
ocet winny biały – do smaku,
mąka pszenna – 1 kopiata łyżka,
cukier – odrobina dla złamania smaku,
masło – 5 g,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Słoninę wytopić. Odrobinę tłuszczu odlać i zostawić do zrobienia zasmażki, na reszcie zeszklić cebulę. Kiełbasę podlać piwem oraz szklanką wody. Posolić i gotować 10-15 minut.
Wlać połowę wywaru do cebuli a potem udusić cebulę do miękkości. Zmiksować. Z utopionej słoniny z dodatkiem masła przygotować zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę zimnym wywarem spod kiełbasy (ilość według uznania, w zależności od tego, jak gęsty sos lubimy) a następnie wlać do zmiksowanej cebuli. Zagotować i dołożyć kiełbasę. Doprawić do smaku, octem, cukrem, solą, pieprzem i pogotować razem kilka minut (mieszać, aby się nie przypaliło). Podawać np. z pieczywem. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/10/wereszczaka-w-wersji-warszawskiej