ßßß Cookit - przepis na Ryby, grzyby, wieprzowina…

Ryby, grzyby, wieprzowina…

nazwa

Wykonanie

Ryby, grzyby wieprzowina potrzebują lampki wina ….no to proponuję lasagne z grzybami i cukinią a do tego wino Celebro francuskie białe półwytrawne.
Ryby, grzyby, wieprzowina potrzebują szklanki wina – tak podobno brzmi prawidłowo to przysłowie…ciekawe dlaczego u mnie w domu rodzinnym mówiło się zawsze o lampce a nie o szklance?
Mama powtarzała to często, przy każdej okazji, bo kiedy byłam mała nie mogłam zrozumieć, dlaczego dorośli piją do posiłków wino… dziś mam jakoś zupełnie odwrotnie – zupełnie nie rozumiem, dlaczego niektórzy dorośli nie pijają wina do posiłków
Lasagne grzybowo – cukiniowa idealnie komponowała się z winem CELEBRO FRANCE SEMI DRY WHITE…pewnie to przez tę gorgonzolę, która nadała całemu daniu charakter i potrzebowała orzeźwiającego owocowego akcentu.
Polecam wina Celebro i zapraszam: www.facebook.com/KlubCelebro
Ponieważ duet lasagne – wino doskonale się sprawdził…w ostatnim tygodniu taki obiad mieliśmy dwukrotnie. Pierwsza lasagne miała o 200 g mniej grzybów, ale o 100 g więcej mozzarelli i cukinia była bardziej wodnista. W przypadku drugiej było więcej grzybów cukinia bardziej odparowała na patelni a ponieważ brakło mozzarelli wierzch lasagne został posypany żółtym serem a ser suszonym oregano. Obie były równie smaczne ale ze względu na bardziej zwartą konsystencje ta druga cieszyła się większym uznaniem.
Składniki:
makaron lasagne – 300 g (12 płatów),
cukinia mała – 2 szt,
pieczarki – 400 gr,
ser gorgonzola – 200 g,
ser mozzarella – 150 g/opcionalnie żółty ser,
pomidory suszone – 6/8 szt,
oregano – opcjonalnie do smaku.
Przygotowanie:
Zaczynamy od grillowania/smażenia na patelni (pokrojonej w półplasterki) cukinii i i pieczarek. Smażymy/grillujemy z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Sól dodajemy po to, żeby grzyby i cukinia puściły wodę. Jest to dość ważny element, trzeba zredukować płyn.
Grillowane warzywa odkładamy do miseczki.
W garnku gotujemy wodę (ze szczyptą soli i łyżką oliwy) na makaron. Gdy już woda zacznie wrzeć wkładamy kilka listków makaronu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu na ok. 3-4 minuty. Gdyż już wszystkie płaty makaronu są gotowe, na dnie naczynia żarodpornego, natłuszczonego i wysypanego bułką tartą układamy pierwszą warstwę . Następnie na wyłożony makaron wsypujemy pieczarki. Dbamy o to, żeby każda porcja farszu byłą rozłożona równomiernie. Na pieczarki układamy kawałki gorgonzoli (można pociąć w paski, kostkę etc. ja np. rwę go w rękach na małe kawałki). Następnie przykrywamy farsz kolejną porcją makaronu.
Jako drugą porcję farszu układamy smażoną cukinię, którą również posypujemy gorgonzolą. Nakładamy trzecią warstwę makaronu. Teraz układamy resztkę grzybów, cukinii (zależnie od tego co zostało) oraz suczone pomidory. Pomidory układamy w równych odstępach, nie jakoś ciasno (tak żeby na każdą porcję przypadł jeden plaster suszonego pomidora). Na pomidory układamy plasterki mozzarelli i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu. Posypujemy, startym żółtym serem/opcjonalnie posypujemy startą mozzarellą i suszonym oregano.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Naczynie z lasagne nakrywamy folią aluminiową żeby makaron za szybko nie stwardniał, a ser się nie spalił. Pieczemy ok. 45 minut – na ostanie 5-7 minut można zdjąć folię z góry żeby ser się ładnie zarumienił. Po ok. 45 minutach wyjąć i odstawić na chwilę żeby wszytko lekko stężało (można też otworzyć po prostu piekarnik i dać jej chwilę odpocząć) dzięki temu łatwiej będzie się ją nakładać.
Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/08/ryby-grzyby-wieprzowina