Wykonanie

Kupiona w sklepie
przyprawa do piernika okazała się totalną porażką. "Piernik" smakował jak murzynek. W składzie tego cuda był
cukier,
kakao,
mąka i ani śladu
pieprzu. Nie pozostało nic innego jak sięgnąć po sprawdzony przepis mojej babci.Składniki:25 g (10 łyżeczek)
cynamonu - może być kora (potłuc na drobne kawałki)10 g (5 łyżeczek) mielonego
imbiru10 g (5 łyżeczek) mielonego
kardamonu - może być w ziarnkach5 g (1 szt.)
gałki muszkatołowej (pokroić na drobniejsze cząstki)6 g (2 łyżeczki) całych
goździków5 ziarenek (z 2 gwiazdek)
anyżu gwieździstego (można zmielić 1 całą gwiazdkę)4 g (2 łyżeczki) nasion
kolendry2 g (20 ziarnek)
ziela angielskiego4 g (1 laska)
wanilii (pokroić w plasterki)6 g (2 łyżeczki)
pieprz kolorowy - może być tylko czarnySkładniki w ziarnkach i dużych kawałkach zmielić w młynku do
kawy, w mikserze lub utłuc w moździerzu, dodać te
sypkie przyprawy i wymieszać.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym ciemny miejscu.Na 0,5 kg
mąki dodawać około 10 g (5 łyżeczek)
przyprawy.