Wykonanie



1 op podwędzanego
łososiapół
czerwonej paprykirzeżucha lub
sałatanoriryż do sushi 1,5 szkl
ocet ryżowy ok 6 łyżek4 łyżki
cukrupół łyżeczki
soliRyż wypłukać na sicie aż do uzyskania czystej
wody, zalać
wodą 1:1 ugotować , ok 15 min aż
ryż wchłonie całą
wodę, odstawić pod przykryciem. Kiedy przestygnie z
octu cukru i
soli przygotować sos , sos dodać do
ryżu, wymieszać i odstawić na ok 30 min.
Łososia pokroić w paski,
paprykę pokrojoną również w paski przysmażyć na patelni aż się zeszkli.Na macie układać płaty
nori, zwilżoną dłonią nakładać
ryż na całość (jeden brzeg do sklejenia zostawić ok 1 cm. ) ułożyć wzdłuż
łososia,
paprykę i
sałatę albo
rzeżuchę. Zwijać dociskając matą ładne ruloniki.
Ostrym nożem pokroić na plastry, ułożyć na tacy, podawać z
sosem sojowym, słodko pikantnym i pastą wasabi.



