1 główka kapusty600 g mięsa (łopatka)400 g kiełbasy wędzonejsólpieprz1 cebulakilka ziaren jałowcaszczypta lubczykuszczypta oregano1 łyżeczka kminku1 łyżeczka przyprawy fajity SKWORCU1 słoiczek koncentratu pomidorowego3 łyżki mąkiKapustę posiekać , zalać 1 litrem wody, przykryć i zagotować, kiedy jest już sparzona wtedy można dolać jeszcze wody tak by się nie przypaliła. Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć na rumiany kolor, dodać do kapusty, kiełbasę również drobno pokroić i przysmażyć razem z posiekaną cebulą. Dodać wszystko do kapusty razem z przyprawami. Gotować bez przykrycia by nadmiar płynu wyparował. Kiedy wszystko będzie już miękkie należy dodać koncentrat i mąkę rozrobioną w wodzie . Podprawić bigos, dobrze wymieszać i zagotować.Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam.