ßßß
2 udźce z indyka z kością ok 1 kg1 cebula500 g śliwek węgierekszczypta chili w płatkachsólpieprz1 łyżeczka cukrumajeranekoregano1 łyżka octu balsamicznego2 łyżki oliwypieprz ziołowyUda z indyka umyć, wyjąć kości , nasmarować oliwą, posolić i posypać grubo pieprzem ziołowym. Zwinąć i przy pomocy sznureczka uformować dwie rolady.Oblać oliwą i octem, posypać pieprzem i odstawić na ok 2 godziny.W garnku przyrumienić cebulę, dodać wydrylowane i pokrojone w kostkę śliwki i przyprawy, następnie zagotować je i chwilę podprażyć. Wlać niepełną szklankę wody i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem ok 40 min, od czasu do czasu obracać mięso. Kiedy mięso będzie juz miękkie, wyjąć je a sos zmiksować przy pomocy blendera. Mięso pokroić w plastry, podawać z frytkami i sałatką lub surówką. Polać sosem śliwkowym.