ßßß

1 kurczak ok 1,7 - 2 kgpół kaczki ok 1,5 kg3 marchewki1 cebulaziele angielskielistek laurowypół gałki muszkatołowejsólpieprzpieprz ziołowy staropolski1-3 wątróbki drobioweżołądek300 g kaszy mannyDodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone.Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół.Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 1,5 l rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kaszę manną i przyprawić przyprawami do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem.Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby.Pasztet rozłożyć w blaszki keksówki piec ok 40 min. w temp 190 st
Pasztet można również włożyć w słoiczki i zapasteryzować przez ok 30 min i na drugi dzień jeszcze raz ok 30 min.
Opublikowany w