Wykonanie
1
kurczak ok 1,7 - 2 kgpół
kaczki ok 1,5 kg3
marchewki1
cebulaziele angielskielistek laurowypół
gałki muszkatołowejsólpieprzpieprz ziołowy staropolski1-3
wątróbki drobioweżołądek300 g
kaszy mannyDodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat,
śliwki suszone,
grzyby suszone.
Kurczaka i
kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać
marchewki,
cebulę listek laurowy, zalać
wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół.
Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić.
Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową
wątróbką. Do masy dodać ok 1,5 l rosołu, zetrzeć pół
gałki muszkatołowej, dodać
kaszę manną i przyprawić
przyprawami do smaku
solą i
pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem.Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak :
śliwki suszone,
koncentrat pomidorowy,
suszone grzyby.Pasztet rozłożyć w blaszki keksówki piec ok 40 min. w temp 190 st
Pasztet można również włożyć w słoiczki i zapasteryzować przez ok 30 min i na drugi dzień jeszcze raz ok 30 min.
Opublikowany w